Operacija Pudarica – svjedočanstvo sloge i snage Jezera

1
5099
Pudarica - jezerska piramida (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jezerani su danas uspješno odradili još jednu u nizu akciju na sanaciji drevne Pudarice, suhozidnog kulturno-povijesnog spomenika koji više ne svjedoči samo o slavnoj prošlosti i tradiciji, nego i o današnjoj slozi i snazi Jezera.

U nekoliko dobrovoljnih akcija koje su od 21. siječnja do danas organizirali Udruga ‘Južnje strane’, Mjesni odbor Jezera i Općina Tisno, uz stručnu potporu ljudi iz Udruge ‘Dragodid’, Udruge ‘Argonauta’, Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja grada Šibenika, sudjelovali su deseci i deseci mještana i štovatelji tradicije iz susjedstva. Zahvaljujući njima, impozantna građevina izgleda kao da je jučer sagrađena i služi  na ponos Jezera.

– U Jezerima je to, hvala Bogu, još uvijek tako. Kad treba zasukati rukave, svi su tu. Na Pudaricu smo vratili kubike i kubike kamena koji se odronio pod nogama turista i vratili joj njen izvorni oblik. Spremna je za fotografiranje – rekao je predsjednik MO Jezera Nikša Pirjak, zahvaljujući svima koji su sudjelovali, posebno ljudima od struke, etnolozima, arheolozima, povjesničarima, graditeljima i drugim volonterima koji su svojim dolaskom u Jezera i interesom za Pudaricu dali potvrdu važnosti ovog spomenika.

Prva motika Jezera -Nikša Pirjak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Do početka turističke sezone Jezerani u dogovoru s Ivicom Pirjakom, vlasnikom čestice na kojoj se nalazi, kane dodatno tablama obilježiti Pudaricu, urediti stubište kojim će se na njega turisti moći popeti, ali i definirati način njene buduće zaštite. Nadalje, trebat će poduzeti i daljnja znanstvena istraživanja, kako bi se pouzdano utvrdilo kada je nastala i koja joj je bila izvorna namjena.

Nikša Pirjak se nada da će veliki interes Jezerana i šire javnosti za akciju sanacije Pudarice rezultirati budućom većom brigom za ovakve spomenike. Istina, ovo je najveća i najpoznatija ovakva građevina, ali na otoku ih je mnoštvo koje propadaju. Iako se za barem osam ovdašnjih kamenih građevina pouzdano zna da potječu iz predantičkih vremena, svaki suhozid, svaka bunja, gomila i hrpa kamena jednako je važan spomenik koji svjedoči o nekadašnjem načinu života i vrijedan je da ga čuvamo i njime se ponosimo.

Evo i fotogalerije s današnje akcije:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here