“Šarene čarapice”: Novi projekt NKC Tisno uoči Svjetskog dana osoba sa sindromom Down

0
2458
Foto: Facebook

„Šarene čarapice“ novi je projekt Narodne knjižnice i čitaonice Tisno potpomognut financijskom pomoći Ministarstva kulture. Narodna knjižnica i čitaonica Tisno i ove godine obilježit će bogatim programom Svjetski dan osoba sa sindromom Down.

Projekt „Šarene čarapice“ provodit će se u općini Tisno od 14. do 24. ožujka.

Kako najavljuju organizatori i pokretači ovog hvalevrijednog projekta, obilaskom osnovnih škola, te dolaskom vrtićke djece u prostorije knjižnice, cilj im je od malih nogu potaknuti ih na toleranciju prema drugima kao i prema različitostima.

– Prije dvije godine kada je Narodna knjižnica i čitaonica Tisno po prvi puta obilježila Svjetski dan osoba sa sindromom Down, napisala sam priču „Šarene čarape“. Priča govori o djevojčici Snješki koja je rođena na „otoku zelenom od mnogo zelenila i plavom od mnogo mora“. Snješka je imala Down sindrom – uvodi nas u priču njena autorica i knjižničarka tišnjanske knjižnice Mirela Klarin.

Priča je vesela i uistinu posebna sama po sebi, no u to vrijeme kada je pisana bila je još posebnija, po tome što nije imala kraj.

– Kraj je napisan poslije jedne pričaonice i radionice u našoj knjižnici na kojoj sam prisutnoj djeci pročitala priču i upitala ih za mišljenje što oni savjetuju Snješki u njenoj dilemi? Djeca su te večeri dala nekoliko prijedloga, ja sam ih potom iskombinirala i napisala kraj – kaže nam Mirela Klarin.

Priča je, spomenuli smo dobila financijsku pomoć Ministarstva kulture, a bit će izdana u obliku slikovnice za djecu. Naslovnicu i ilustracije radit će Mirjana Jelinčić, inače amaterska slikarica koja svoje radove često izlaže po Hrvatskoj.

U nastavku donosimo plakat na kojem je detaljno prikazan plan i program projekta „Šarene čarapice“ Narodne knjižnice i čitaonice Tisno:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here