Ribarska konferencija: Ministar Tolušić izbjegao ribare, Murterini razočarani

0
2504
Konferencija o ribarstvu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Konferencija o ribarstvu, što je u organizaciji eurozastupnice Ruže Tomašić održana u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, razočarala je mnoge, jer na njoj nije bilo resornog ministra Tomislava Tolušića koji je bio najavljen kao sudionik sva tri konferencijska panela.

Prvi puta su se, prema komentaru organizatora, na jednom mjestu susreli ribari, njihovi predstavnici, domaći i međunarodni stručnjaci te donositelji odluka iz Republike Hrvatske i Europske unije. No, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao najvažniji dionik procesa donošenja odluka u ribarskom sektoru, nije došao.

– Od ove konferencije smo očekivali ono što je bio i najavljeno – priliku za razgovor o problemima u ribarstvu s odgovornima u sektoru, ponajprije s ministrom Tolušićem. Međutim,  sve što smo dobili bila su uobičajena ex cathedra obraćanja  – požalio nam se koćar s Murtera Branko Markov, vlasnik Ribarskog obrta ‘Garić’.

Branko Markov Frenki (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Markov i njegovi kolege razočarani su napustili konferenciju nakon prvog panela Koćari i plivaričari. Namjera im je bila zatražiti da se konačno ukine ograničenje koćarenja na udaljenosti od čak tri milje od obale, te da se u Murterskom moru dopusti ribanje svih sedam dana u tjednu.

– U svim ostalim kanalima može se koćariti svih sedam dana u tjednu, a samo je u Murterskom moru ribolov ograničen na dva dana. Zbog toga se događa da se u ta dva dana svi brodovi sjate u Murtersko more i sva riba odmah nestane – kaže Markov.

No, uz brojne ostale probleme koji muče sve hrvatske koćare, Markov je ministru Tolušiću želio ukazati i na jedan koji je pogodio samo njega – na napravilnosti u provedbi Natječaja za dodjelu potpora u okviru mjere I 9 ‘Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti’ pridnenim povlaćnim mrežama koćama za rujan/listopad 2016.

Konferencija o ribarstvu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovim natječajem ribarima se isplaćuju nadoknade gubitaka za vrijeme lovostaja. Markovu je za privremenu obustavu ribolova u ribolovonoj zoni C od 15. rujna do 15. listopada 2015.  isplaćena naknada u iznosu od 28.000 kuna, pa je složenu proceduru prijave na natječaj odlučio ponoviti.

– Javili smo se u Ministarstvo, po uputama vezali brod u porat, poslali svu dokumentaciju, dobili odobrenje za gašenje VMS uređaja i  potvrdu da je s dostavljenom dokumentacijom sve u redu. Tada smo zamoljeni da kao i prošle godine pričekamo obavijest o raspisivanju natječaja. No, obavijest nije stizala. Na koncu su nam rekli da su rokovi za prijavu na natječaj prošli, uz savjet da bolje pratimo natječaje i da se javimo dogodine – ispričao nam je Markov.

Ogorčen je držanjem službenika u Ministarstvu i smatra da je prevaren. Uputio je žalbu i sprema se na upravni spor.

Konferencija o ribarstvu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here