Šibenski Katastar ugrožava projekt vrijedan 120 milijuna kuna

0
4468
Sastanak u Murteru na temu izgradnje kanalizacijskog sustava Betina – Murter (Foto: Mande Turčinov Ježina)

Katastar u Šibeniku trenutačno ugrožava projekt od 120 milijuna kuna – ustvrdio je tišnjanski načelnik Ivan Klarin u petak na sastanku održanu u Murteru s jedinom temom izgradnje kanalizacijskog sustava Betina – Murter.

Time je ujedno i odgovorio na pitanje tko je odgovoran što dokumentacija potrebna za apliciranje na EU fondove nije kompletirana.
Sastanak vezan za administrativni problem koji bi vrlo lako mogao ugroziti dobivanje nasušno potrebnih europskih sredstava za nastavak izgradnje kanalizacije inicirala je Općina Murter-Kornati. Osim njezinih predstavnika, nazočili su mu i predstavnici Općine Tisno te Jure Pešo iz šibenskog Vodovoda i odvodnje, Ivana Marinović Brničević i Petar Bilać iz Hrvatskih voda i Darko Orlandini iz Proninga, tvrtke koja je betinsko-murtersku kanalizaciju projektirala. Iako uredno pozvan, sastanku se nije odazvao Josip Mikulandra, pročelnik Područnog ureda za katastar Šibenik i kao takav ključna figura “bez koje je rasprava bespredmetna”, komentirali su neki od prisutnih.
– Radi li se o svjesnoj opstrukciji, pa se projekti Šibenika i Vodica stavljaju ispred ovog daleko starijeg, neznanju ili neekipiranosti ureda u Šibeniku, teško je reći no činjenica je da smo u srpnju 2015. godine predali elaborate na Katastar, a do danas nisu riješeni, odnosno oni koji su dobili potvrdu o tehničkoj ispravnosti, nisu proslijeđeni na zemljišnik – kazao je među ostalim načelnik Klarin, a pravnica Marijana Pavić dodala da je ponudila Katastru da će ih osobno odnijeti na zemljišnik ne bi li ubrzala proceduru, što su oni odbili.
Kako su svi prisutni na sastanku bili zgroženi postupanjem šibenskog Katastra i kako je vrlo izgledno da će nastavak izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda Betina-Murter postati upitan takvim ponašanjem, jedan od prijedloga za rješenje problema je da će dvije Općine ponuditi financiranje dvaju djelatnika kako bi se proces ubrzao. Činjenica je da je Općina Murter-Kornati dobila poziv da kandidira projekt odvodnje na EU fondove. Od tog trenutka do same aplikacije proteći će sigurno šest mjeseci, a to je dovoljno vremena da se odradi posao Katastra, to više jer se radi o formalnoj proceduri. Naime, 93 posto elaborata koje Katastar treba potvrditi odnosi se na lokalne ceste.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here