Kako do bespovratnih 15.000 eura: ‘Otočni poljoprivrednici u pravilu dobiju’

0
2102
Na predavanju se okupilo 20-ak murterskih poljoprivrednika (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

Narodna knjižnica i čitaonica Murter ugostila je u četvrtak profesora i konzultanta Sveučilišta u Zagrebu Damira Kovačića.

Prof. Kovačić uputio je lokalne poljoprivrednike kako doći do bespovratnog novca za poslovne projekte, ali i kako zaštititi domaće sorte maslina. Predstavio je podmjeru 6.3.1, (POVEZNICA) kojom mali poljoprivrednici preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi mogu ostvariti potpore u iznosu od 15.000 eura.

– Otočka gospodarstva u tom natječaju imaju prednost od 15 bodova zbog toga što je natječaj posebice naklonjen izoliranim, tj. otočkim i brdsko-planinskim područjima koju ne mogu ostvariti druga poljoprivredna gospodarstva i zato u pravilu dobivaju tu mjeru –  otkrio je prof. Kovačić.

Podmjera 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ namijenjena je gospodarstvima ekonomske veličine od 2000 do 8000 eura, te je prof. Kovačić pojasnio na koji način iskoristiti ta sredstva u proizvodnji, ulaganjem u obnovljive izvore energije, kupnju stoke, ograđivanje gospodarstva itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here