Murterini sele dr. Franju Tuđmana i svetog Nikolu – zbog slastičarne

2
3546
Iščekuju selidbu - arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otvaranjem slastičarnice “Boban” prošlog ljeta je došlo do zagrađivanja pogleda na dva vrlo važna spomenika u centru Murtera, od kojih je jedan reljefna ploča s likom prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a drugi je kip Sv. NIkole, zaštitnika pomoraca.

U susret proslavi Dana domovinske zahvalnosti, Općina Murter-Kornati je odlučila pronaći novo i adekvatnije mjesto. To za oba spomenika čini u projektnom planu čiji je autor ovlašteni arhitekt Goran Potušek. Trenutno se nalaze jedan do drugog na mjestu gdje je i slastičarnica, a na novom mjestu bi također stajali jedan do drugog.

“Lokaciju za sada ne bi otkrivali, ali možemo otkriti da ćemo novo mjesto pronaći do kraja svibnja te da će to biti jedna kvalitetna, istaknuta lokacija”, objasnio je načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Također, još jedan povijesno važan, ali isto tako godinama zapostavljen spomenik dobija obnovu i novi zasluženi izgled – spomenik antifaštičkim borcima palim tijekom Drugog svjetskog rata koji se nalazi na Velikoj vodi u Murteru. Inicijativom Općine Murter-Kornati za ovaj se projekt tijekom idućeg mjeseca raspisuje javni natječaj za idejno riješenje.

“Godinama se ulagalo jako malo, tj. zapravo ništa u obnovu ovog spomenika, tako da smo zbog toga,  kao i zbog njegove iznimne povijesne važnosti, pokrenuli proces obnove ”, istaknuo je Toni Turčinov.

Nakon raspisivanja natječaja i odabira najboljeg idejnog riješenja, izvedba i rekonstrukcija se očekuje u listopadu ove godine. Projekt će biti financiran dijelom sredstvima proračuna Općine Murter-Kornati, a dijelom  sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

“Trebali bi znati svoju povijest i ljude koji su radili i borili se za stvaranje ove države u našoj prošlosti. Upravo zbog toga smatramo da neke istaknute ličnosti zaslužuju svoje mjesto i u današnjem svijetu”, istaknuo je načelnik Toni Turčinov.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here