Europa za građane – Hrvati za Češku: Tišnjani, Jezerani i Betinjani odlaze u Velké Meziříčí

0
2710

U ponedjeljak, 06. veljače članovi KUD-a Hartić iz Tisnog, KUD-a Koledišće iz Jezera, KUD-a Zora iz Betine, JK Žal također iz Betine, VK Dupin iz Tisnog, MNK Jezera, kao i članovi Muzeja betinske drvene brodogradnje, Narodne knjižnice i čitaonice Tisno te predstavnici općine Tisno odlaze na tjedan dana u Češku, točnije u grad Velké Meziříčí.

Velké Meziříčí i općina Tisno već su ne tako davne 2012. godine potpisali Ugovor o bratimljenju te se od tada, kako u općini Tisno tako i u Češkoj Republici zbivaju brojne kulturno sportske aktivnosti na kojima oni međusobno sudjeluju. U Tisnom su do sad bili njihovi zboraši, odbojkaši i vatrogasci, dok su njima pak susrete uzvraćali većinom košarkaši otoka Murtera i tišnjanski vatrogasci.

Potpisan Ugovor o bratimljenju općine Tisno i grada Velké Meziříčí (Foto: arhiva)
Potpisivanje Ugovora o bratimljenju Općine Tisno i Grada Velké Meziříčí (Foto: arhiva)

Projekt koji slijedi u narednim danima u Češkoj naziva je Be Active, te će svi sudionici istoga sudjelovati na brojnim aktivnostima, naučiti ponešto na radionicama, dok će se sportaši moći okušati u nekim novim sportovima.

– U posljednje vrijeme svima su puna usta Europske Unije i projekata. Sada je napokon došao na red i prvi projekt financiran iz europskih fondova, točnije iz fonda Europa za građane, podmjera Bratimljeni gradovi. Krajem prošle godine dobili smo obavijest da je odobren zajednički projekt Općine Tisno i grada Velké Meziříčí pod nazivom Be Active. U ovom projektu cilj nam je povezati ljude iz različitih udruga kako bi jedni drugima predstavili djelatnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, upoznali način života u drugim kulturama, predstavili svoj način života, stekli nova poznanstva i proširili vidike – kaže za Rudinapress Karlo Klarin, inače voditelj puta, a ujedno i službeni prevoditelj.

Karlo Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Razvijajući svijest o demokratskim vrijednostima i europskoj dimenziji naši će sumještani zasigurno donijeti pregršt dobrih ideja na otok Murter.

Kulminacija ovog projekta planirana je za petak 10. veljače kada je predviđena Hrvatska večer na koju je pozvan cijeli grad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here