Do sezone 2018. – u staroj školi hotel s 32 sobe i četiri zvjezdice

0
3004
Tedi Slamić ispred budućeg hotela s arhitektom Antom Štampalijom i direktoricom marketinga Donatelom papak (Foto: Rudinapress)

Ruševna zgrada stare škole u Tisnom do turističke sezone 2018. bit će pretvorena u luksuzni hotel s 32 sobe u čije će uređenje i opremanje tvrtka Djelo d.o.o. uložiti između 25 i 30 milijuna kuna. Najavio je to izvršni direktor Djela Tedi Dlamić na današnjoj konferenciji za novinare zajedno s načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom.

Ova investicija neće promjeniti vizuru središnjeg tišnjanskog trga. Ostaje u gabaritima u kojima je sagrađena prije 80 godina, s izvornom visinom i oblicima krovišta i prozora. U staroj zgradi uredit će se 20 soba, a još 12 u aneksu koji će biti sagrađen iza nje. Trgovina u prizemlju za sada ostaje, a u perspektivi će eventualno postojati u obliku koji će se moći uklopiti u funkciju hotela i Trga Rudina, koji će istovremeno biti rekonstruiran. U prizemlju se, naime, planiraju urediti recepcija, kafić i restoran.
Privatna investicija najavljena je konferencijom za novinare u Općini Tisno zbog njenog značaja za lokalnu zajednicu i ulogu lokalne samouprave u njenoj realizaciji.

Konferencija za novinare u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Rudinapress)

– U ruševnoj zgradi koja od preseljenja Osnovne škole Vjekoslava Kaleba na Luku već gotovo 20 godina propada radit će se mali obiteljski hotel, koji i nije tako mali za prilike naše općine i otoka. Kao čelnika jedinice lokalne samouprave jako me veseli kad se netko odluči na ovakvo ulaganje, jer njime naša općina u turističkom smislu dobija jednu dodanu vrijednost. Stoga će Općina pratiti projekt investitora izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja i glavnog plana prostornog uređenja.  Posebno me veseli što je na području naše općine u zamahu gradnja kvalitetnijeg turističkog smještaja – rekao je načelnik Ivan Klarin, podsjetivši kako i hotel Borovnik dograđuje i adaptira svoje kapacitete kako bi podigao kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice, što je Općina također pratila izmjenama prostornog plana.

Tedi Slamić (Foto: Rudinapress)

– Troškovnik još  uvijek nemamo, ali okvirno mogu reći da će se investicija kretati između 25 i 30 milijuna kuna. Na izradi projekta je angažiran arhietekt Ante Štampalija, a glavna je smjernica zadržati postojeći izgled zgrade stare škole koja dominira mjestom i plijeni pažnju. Aneks koji bi bio iza škole s Rudine se ne vidio, a bio bi moderan, tako da se napravi kontrast između ta dva dijela, između starog i modernog, čime bi se još više istaknula posebnost postojeće stare škole – pojasnio je Tedi Slamić projekt hotela koji je za sada još u fazi izrade.

S obzirom na prostorna ograničenja, Slamić smisao razvoja turizma u Tisnom vidi u smjeru podizanja kvalitete smještaja i produljenja sezone, osmišljavanjem ponude koja nije vezana samo za dva ljetna mjeseca.

– U tom smislu sam već imao imao razgovor s gradonačelnikom u Drnišu i njihovom direktoricom Turističke zajednice, gdje smo razrađivali mogućnosti povezivanja priobalja i Zagore. Nudili bi domaću hranu, a to je nešto po čemu Djelo nastoji biti prepoznatljivo – rekao je Slamić, najavljujući sinergiju između trgovine i turizma.

Ako izmjene prostorno-planske regulative budu napravljene kako se očekuje, kroz šest mjeseci, i bude se mogla ishodovati građevinska dozvola, Slamić kaže da bi radovi mogli startati u listopadu 2017. – To bi bila naša želja.  Ako sve bude teklo kako treba, na nama je da damo sve od sebe da budemo spremni otvoriti na ljetu 2018. godine, ali to je sada sve prilično neizvjesno – oprezan je Slamić u najavama.

Kaže da Djelo d.o.o. ima kapaciteta organizirati financiranje ovakvog projekta, ali će s njim aplicirati i na fondove EU.

– Investicija u hotel s četiri zvjezdive ima povrat od 15 godina, a kohezijski fondovi bi to mogli ubrzati – rekao je Slamić.

Zgradu stare škole sagradio je neposredno prije Drugog svjetskog rata Tišnjanin Roko Meštrov, koji je tada bio trgovac u Celju. U njoj je kanio otvoriti tvornicu tjestenine, ali rat i kasnije nacionalizacija su mu poremetili planove, te je u nju 1950. godine uselila osnovna škola. Nosila je ime narodnog heroja Roka Frkića Ljuca, čija se bista i danas nalazi na Rudini, u parkiću ispred Lučke kapetanije. Godine 1997. škola je preseljena na današnje mjesto na Luci, a zgrada na Rudini je vraćena obitelji Meštrov i od tada napuštena propada. Paralelno s uređenjm hotela u staroj školi, po idejnom rješenju arhitekta Damira Lasinovića za kojeg se na posljednjoj sjednici odlučilo Općinsko vijeća,  bit će uređena i Rudina, čime će središte glavnog mjesta Općine Tisno poprimiti primjereni izgled.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here