Ususret Noći muzeja: MBDB po broju posjeta dostiže renomirane muzeje

0
2577
Muzej betinske drvene brodogradnje (Foto: H. Pavić)

Od otvaranja u kolovozu 2015. godine Muzej betinske drvene brodogradnje se svojim bogatim i živim programom nametnuo kao središte kulturnog i javnog života Betine, pa i otoka Murtera. To potvrđuju i brojke posjeta Muzeju, koje smo usporedili sa s onima u sličnim ustanovama u susjedstvu.

Iako masovnost posjeta nije kriterij kojim se može ocjenjivati rad ustanova u kulturi, pa ni muzeja, broj prodanih karata ipak je veliko priznanje marljivim djelatnicima Muzeja betinske drvene brodogradnje. Uz brojke posjećenosti iz MBDB-a za usporedbu donosimo one sličnih ustanova u bižem susjedstvu, velikog Muzeja grada Šibenika koji je utemeljen u prosincu 1925. i Memorijalnog centra Fausta Vrančića u Prvić Luci koji djeluje od rujna 2012.

Muzej betinske drvene brodogradnje u 2016. godini je posjetilo 5.607 ljudi. Organiziranih posjeta je bilo 882, individualnih 4.058, dok je 667 ljudi sudjelovalo na događanjima u Muzeju. Prodane su 3.494 ulaznice.

Muzej grada Šibenika posjetilo je 14.572 (Stalni postav, povremene izložbe u Muzeju grada Šibenika, Crkva sv. Grgura, Kažerma na Zlarinu, Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja). Od toga je individualnih posjeta  9.327, a organiziranih je 5.245. Prodano je 4.157 ulaznica, s tim da Muzej grada Šibenika naplaćuje ulaz samo za stalni postav.

Memorijalni centar Fausta Vrančića prošle je godine imao 6.242 posjeta, od kojih  jedna trećina otpada na organizirane posjete. Od tog broja bilo je 1300 besplatnih posjeta te je prodano 4.942 ulaznica.

Pravu ocjenu muzejsko-galerijskih programa može dati samo struka, ali činjenica da Muzej betinske drvene brodogradnje već u drugoj godini od osnutka ostvaruje zanimanje publike usporedivo s već etablitanim muzejima ipak je velika potvrda opravdanosti njegova osnutka i ohrabrenje za slične inicijative koje postoje na otoku.

Velik broj posjetitelja očekuje se i za Dvanaestu Noć muzeja koja će se u petak 27. sječnja 2017. od 18.-01. obilježiti i u Betini. Glazba, glazbeni velikani i utjecaj glazbe na društvo su tema ovogodišnje manifestacije u cijeloj Hrvatskoj pa i u Muzeju betinske drvene brodogradnje, gdje će uz postav biti otvorena i izložba starih uređaja za reprodukciju zvuka – gramofona, starih radio-uređaja, tranzistora, magnetofona i kazetofona, kao i nosača zvuka. Bit će upriličen koncert polaznika Glazbene škole Vjekoslava Kaleba iz Tisnog, na platnu će se projecirati utjecajni glazbeni filmovi te će s gramofona biti reproduciran izbor glazbe DJ-a Druga Podruga, s naglaskom na žanrove 20. stoljeća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here