Izdan album ‘The best from Isola del Morte 2’ – dokaz života na Otoku smrti

1
3086
Novi kompilacijski album 'The best from Isola del Morte 2' (Rudinapress)

KUU ‘Zaokret’ iz Murtera slavi svoju 20. obljetnicu i tim povodom je odlučila objaviti drugi kompilacijski album otočkih bendova.

Prvi, pod nazivom ‘The best from Isola del Morte’, izašao je prije 18 godina i sadržavao je najbolje što se od glazbe tada na otoku moglo sresti, a ovaj drugi još jednom dokazuje da je ovdašnja glazbena scena vrlo živa. Na novoj kompilaciji The best from Isola del Morte 2′ nalazi se 12 pjesama bendova Isola del Morte Crew, Ko se sklupi bend, FSG Collective, Teški osjećaji, Šokersi, Blue 1000 Reunion, MSAQ, Soul Hospital i Vis Kanavače. Sve pjesme snimane su i producirane u Studiju ‘Zaokret’ u Murteru, snimatelj i producent je Darko Živković – Žile, dizajn omota potpisuje Ivan Livić.

– Ovaj novi uradak, drugi kompilacijski album, pečat je jednog novog vremena kroz naše prijateljevanje i glazbeno-inovativna druženja svih ovih godina. Ovo nije samo objava našeg dugogodišnjeg glazbenog kreativnog rada već se njime želi prikazati kontinuitet žive subkulture na našem otoku koji u sebi objedinjuje postojeće i nekadašnje bendove – kažu iz KUU ‘Zaokret’.

U iščekivanju službene promocije CD-a, koja će uskoro biti održana u Caffe baru Reful u Murteru i na kojoj će se moći više saznati o objavljenim pjesmama i otočnoj glazbenoj sceni, donosimo tekst novinara i glazbenog kritičara portala Tris  i Ravno do dna Marka Podruga koji je objavljen na omotu kompilacije:

Kompilacija „The Best From Isola Del Morte“ za lokalnu, murtersku scenu ima značenje kakvo su nekad, za puno širu scenu, imali „Bombardiranje New Yorka“ ili „Paket aranžman“. Pa ipak, danas je na otoku Murteru teško pronaći nekoga tko će sa stopostotnom uvjerenošću reći kad je CD objavljen. Nitko nije siguran, svi samo pretpostavljaju.

Murterski je to dokument vremena koji s godinama nije izblijedio, nego mu je vrijednost i porasla, no njegov je nastanak svim involviranima u taj projekt ostao u blagoj, neodredivoj poratnoj sumaglici. Kompromisno se došlo do 1998. godine, no daleko od toga da je netko siguran u to. Da je godina proizvodnje otisnuta na popratnu knjižicu CD-a, to bi riješilo stvar. Eh da je, ali nije. Ovako ćemo „The Best From Isola Del Morte“, tu kompilaciju koja je urbi et orbi dokazala da na Otoku smrti ima života, ziheraški smjestiti u drugu polovicu devedesetih. U to su, pak, svi sigurni.

A nisu ni trebali biti, jer originalna „Isola Del morte“ sama sebe uspješno vremenski locira, glazbom i atmosferom. Zvuči upravo onako kako je – na nacionalnoj sceni – zvučala većina alter-bendova oformljenih u vrijeme početka postolujne depresije, kad je euforija lagano ishlapila. Potisnuti bijes, eksperimentiranje, istraživanje, poniranje, čvrstina, ozbiljnost, melankolična autoironija i skriveni optimizam. Šest bendova i 16 pjesama.

Dvadesetak godina kasnije, sedam bendova i 12 pjesama. Melankolija je dozirana, optimizam oprezan. Upada se u blues, improvizaciju, opuštenost. Vremena su drugačija, nikako bolja. Glazba na Otoku smrti opet diše kao i ostatak scene; bijes je zamijenjen inatom, a mirenje sa sudbinom dovelo je do nekih novih razina kreativnosti.

Staza je zacrtana istim putokazima kao i prije dva desetljeća: funky basom, mediteranski distorziranom gitarom i povremenim uletima brass sekcije. No, ovoga puta cilj je jasan – “Isola Del Morte 2”, na kraju priče, ima namjeru odvesti vas u izmaštanu zemlju Raawuly. Ni tamo baš ne cvjetaju ruže, no domaći glazbenici su, pa i ovi s Murtera, ionako već odavno odustali od iluzije dolaska boljeg svijeta, ali zato je svaka promjena dobrodošla. Pa ma kakva ona bila.

Otok smrti iznio je novi dokaz života. I neka ostane zabilježeno da je ova, druga kompilacija “Isola Del Morte” objavljena je u prosincu 2016. godine. Da za dvadeset godina ne bi bilo da se opet samo pretpostavlja, a da nitko nije baš siguran…

Marko Podrug

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here