Ivan Klarin traži sankcije za izbacivanje izložbe o Anni Frank iz Tehničke škole

0
2146
'Sporna' izložba u Tehničkoj školi (Foto: Šibensko-kninska županija)

Međunarodna izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja je gostovala u 40 država svijeta, izbačena je iz Šibenika. Otvorena je 17. siječnja u Tehničkoj školi i trebala je ostati do 10. veljače, ali je jučer morala otiči jer je ravnatelj škole Josip Belamarić odbijao da se u sklopu izložbe izvjese i šest panoa koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu. Nečelnik Općine Tisno Ivan Klarin ogorčen je izbacivanjem izložbe i poziva Županiju, osnivača škole, da se ogradi od čina ravnatelja Belamarića.

Evo što je Klarin napisao u priopćenju za javnost:

Kao saborski zastupnik s područja Šibensko-kninske županije duboko sam ogorčen zbog situacije izbacivanja izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ iz prostora Tehničke škole u Šibeniku.

Ovim putem pozivam šibenskog župana Gorana Pauka kao čelnika županije koja je osnivač navedene srednje Tehničke škole da se odmah ogradi od postupaka ravnatelja Josipa Belamarića da te zbog njegovog sramotnog postupka pokrene njegov opoziv sa čelne pozicije te šibenske obrazovne ustanove. Ravnatelj Belamarić ni u kojem slučaju ne može i ne smije biti na čelu jedne obrazovne ustanove nakon izbacivanja izložbe o simbolu i žrtvi Anne Frank koja je ujedno i simbol svih žrtava fašističkog režima. Na ovakav način grubo se krši hrvatski Ustav u čijim temeljima je, kao  i u samoj hrvatskoj državnosti, utkan antifašizam, a što se nikako ne bi smjelo dogoditi u jednoj obrazovnoj ustanovi.

Iz  šutnje i nepostupanja župana Gorana Pauka dalo bi se zaključiti da on prešutno odobrava ovaj sramotan čin ravnatelja Belamarića – napisao je Klarin.

Ravnatelj Belamarić nije dopustio da se u njegovoj školi izlože panoi koji prikazuju Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu jer je smatrao da prikaz nije objektiva.

– Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano – rekao je ravnatelj Belamarić.

Šibensko-kninska županija za sada namjerava ništa poduzimati. O ovom pitanju raspravlja se i u Hrvatskom saboru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here