Zašto ‘plaža sa zabavnim sadržajima za mlade’? – Lolić neće biti Zrće

0
4343
Buduća vizura Lolića

Vijest o početku radova na uređenju Lolića uznemirila je duhove – mnoge je zabrinula kategorizacija središnjeg mjesnog kupališta kao ‘urbane plaže sa zabavnim sadržajem za mlade’.  Istražili smo što znači navedena tematizacija i zašto se Pirovac odlučio baš za nju.

Piše: Igor Meić

Nije bilo teško utvrditi kako priča o Loliću počinje 2014. godine, kada je Ministarstvo turizma raspisalo natječaj za Program poticanja regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama. Sve jadranske županije su iskazale interes, pa tako i Šibensko-kninska. To je podrazumijevalo izradu regionalnih programa koji su uključivali izradu katastara plaža i planova njihova tematiziranja, naravno uz sufinanciranje ministarstva. Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža temelji se na tematizaciji plaža s ciljem uspješnije valorizacije plaža i veće atraktivnosti samih destinacija. Tematizacija podrazumijeva jasno definirano uređenje i opremanje plaža.

Regionalnim programima napravljeno je istraživanje svih plaža njihova djelokruga. Za Šibensko-kninsku županiju regionalni program je izradio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija pod vodstvom prof. dr. sc. Dragana Magaša. Rezultati istraživanja su pokazali karakteristike općinskih i gradskih plaža, koje su poslužile kao orijentir u odabiru teme za pojedinu plažu. Također, definirani su i uvjeti za određene teme.Plaze

Pitali smo načelnika Općine Pirovac Ivana Gulama zašto su se odlučili baš za tematizaciju plaže sa zabavnim sadržajima za mlade i što to znači za turiste i za lokalno stanovništvo, s obzirom da se kod nekih javilo nezadovoljstvo radi moguće buke.

– Postoji nerazumijevanje razlike između plaže za mlade i party plaže. Ipak situacija je prilično jasna i u sklopu Nacionalnog programa upravljanja i uređenja morskih plaža napravljena je podjela na 14 tema. Prema klasifikaciji, plaža Lolić je plaža sa zabavnim sadržajem za mlade i njeni minimalno-tehnički uvijeti podrazumijevaju info ploču, čistoću plaže i mora, pitku vodu, tuševe i sanitarni objekt, marker plutače, minimalno jedan ugostiteljski objekt iz skupine restorana ili barova, minimalno tri rekreativna sadržaja, spasioce i opremu za spašavanje, prvu pomoć, glazbu, wi-fi, tende za presvlačenje, prilagođen pristup plaži i moru osobama s posebnim potrebama, nosivost kapaciteta pet kvadratnih metara po osobi. Posebni elementi su minimalno pet rekreativnih sadržaja na plaži, dva na moru, ležaljke i suncobrani, parkiralište, protupožarni sustav i prostor za ples. To nikako ne znači da će na plaži biti događanja koje viđamo primjerice na Zrću te danonoćnog uznemiravanja lokalnog stanovništva i gostiju – rekao je Gulam  pojašnjavajući dalje zašto su se odlučili upravo na takvu tematizaciju.

Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Prema rezultatu istraživanja, tri najprikladnije teme za tematiziranje plaža u našoj županiji su plaža sa sportskim i rekreacijskim sadržajima, plaža za obitelji s djecom i plaža sa zabavnim sadržajima za mlade. Kako plaža Lolić spada u kategoriju ‘uređene plaže’ koja podrazumijeva mjesne, urbane i plaže turističkog kompleksa, morali smo birati između mjesne i urbane. Mjesna plaža je definirana kao plaža izvan veće urbane sredine te je povezana s manjom, ali stalnom populacijom koja ima pristup uslužnim djelatnostima manjeg obujma nego što to ima urbana. Time bi potencijalnim gostima predstavili manji obujam ponude od onog koji realno nudimo. U blizini se, također, ne nalazi luka nautičkog turizma, što je kod nas slučaj. Tako je otpala tema plaže za obitelji sa djecom i usmjerena je na plažu Starine za koju je uz sufinanciranje Fonda za razvoj turizma također izrađena projektna dokumentacija te će biti aplicirana za nova sredstva za prvu građevinsku fazu u ovoj godini – objasnio je Gulam.

Lolić
Lolić

Oslanjajući se na karakteristike plaže i dosadašnje turističke pokazatelje najbolje rješenje, kaže Gulam, bila je ova tematizacija koja je odabraana. Niti jedna od prirodnih plaža nije bila moguća radi toga što one moraju biti netaknute, a Lolić je takve karakteristike odavno izgubio.

– Definiran je minimalni standard kapaciranosti od pet kvadratnih metara po osobi za plažu za mlade što je značajno više od dosadašnjeg, dok se za prirodne plaže on penje na osam kvadratnih metara. Teško bi mogli plažu Lolić uklopiti u taj viši standard pogotovo s obzirom na tendenciju rasta dolazaka i noćenju posljednje tri godine. Ipak u suradnji sa strukom, ministarstvom i projektantima maksimalno smo iskoristili prednosti i mane prostora plaže te udovoljili svim uvjetima potrebnim za sufinanciranje od strane Fonda za razvoj turizma koje nam je za Lolić dosad osiguralo 800 tisuća kuna – kaže Gulam.

Lolić
Lolić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here