Led okovao Jezersku lokvu, Makirinu i Prosiku – Jezerani pohrlili na klizanje

0
5894
Led je okovao jezersku Lokvu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijeme je i danas na srednjem Jadranu vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Jezerani ne mare i kližu se na zaleđenoj lokvi.

– Zbog daljnjeg pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, nastavlja se razdoblje iznimne zimske hladnoće, na Jadranu praćeno umjerenom i jakom, u početku još i olujnom burom tramontanom. Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće. Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi, čak i u priobalju, a moguće je i smrzavanje vodenih površina – upozoravaju meteorolozi.

Prosika (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Prosika (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Osim vode u gusternama i špinama dosad su se poledili čitavo Vransko jezero i Prosika kraj Pirovca, boćata voda zaljeva Makirina i Lokva u Jezerima. Za Jezerane upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda ne važe. Po ovakvom vremenu možda neće isploviti, ali će sigurno prošetati, ili proklizati, po lokvi okovanoj čvrstim ledom. Po dva jezera uz Blato Jezera su i dobila ime, a kada se zalede po njima Jezerani kližu već generacijama. O tome da ‘ludovanje’ po zaleđenoj lokvi nije novovjeka izmišljotina svjedoči fotografija iz davne 1963. godine.

Klizanje je tradicija koju su ustanovili još prajezerani - fotografija s jezerske lokve iz 1863. godine
Klizanje je tradicija koju su ustanovili još prajezerani – fotografija s jezerske lokve iz 1963. godine

U nedjelju se očekuje na moru pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i suho. Bura će okrenuti na slabu do umjerenu tramontanu koja će još ponegdje u Dalmaciji biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u Dalmaciji slične onima u subotu, na sjevernom Jadranu malo više. Najviše dnevne temperature posvuda u porastu i bit će na sjevernom Jadranu, uz obalu i na otocima Dalmacije od 0 do 5°C, u Zagori od -4 do 0. Jezerska lokva posljednji put se ovako zaledila 2012. godine. Kad će ponovno, ne zna se.

Kako su danas izgledali jezerska Lokva, Prosika, Vransko jezero i Makirina, pogledajte u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here