Civilno društvo i lokalna samouprava nastupaju zajedno: Traži se nova namjena bunkera na Raduču

0
2846
Ovako Raduč danas izgleda (Foto: Rudinapress)

Udruga Argonauta i Općina Murter-Kornati pokrenuli su inicijativu za uređenje i valorizaciju starog vojnog kompleksa na brdu Raduč. Pozivaju građane da sudjeluju u osmišljavanju buduće namjene ovog prostora.

– Vjerujem kako pozivom svim stanovnicima Murtera na razmišljanje i predlaganje ideja za buduću svrhu kompleksa na brdu Raduč započinjemo jednu veliku priču, jer iako imamo određenu predodžbu o tome što gore želimo, također želimo čuti ideje naših mještana i gostiju – kaže Luka Ježina.

Prvi korak inicijative je izrada idejnog riješenja kojim bi se definirao budući izgled i namjena. Potrebno ga je oblikovati u skladu s njegovom kulturno-povijesnom vrijednošću, s prirodom i krajobrazom, u kojem dominiraju more i otoci, uključujući i Kornate.

Luka Ježina (Foto: Rudinapress)
Luka Ježina (Foto: Rudinapress)

Najvažniji dio prenamjene starog vojnog kompleksa je mreža tunela duljine oko 250 metara s pet izlaza iz kojih se pruža spektakularan pogled na murtersko more i Kornatsko otočje.

– Već smo u kontaktu o određenim arhitektonskim uredima, a početkom siječnja, članovi Hrvatskog planinarskog društva Sv. Mihovil iz Šibenika stižu na Raduč i obavit će detaljno mapiranje tunela – otkriva Ježina.

Udruga Argonauta i općina Murter-Kornati pozivaju na javnu raspravu koja će se održati u kino dvorani Žut 20. siječnja 2017. s početkom u 19 sati. Ova tribina/javna rasprava provodi se u sklopu građanske inicijative „Otkrijmo Raduč“ koju u partnerstvu sa Općinom Murter-Kornati provodi udruga Argonauta, a financira Zaklada „Kajo Dadić“.

Raduč
Raduč

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here