APEL: U OŠ Vjekoslava Kaleba djeca uče na računalima iz 1997. godine!

0
4166
Informatička radionica OŠ Vjekoslava Kaleba - primopredaja računalne opreme (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako je poznavanje rada na računalu obavezan preduvjet za gotovo svako zaposlenje, pa čak i za sam nastavak školovanja, informatika je u Hrvatskoj još uvijek tek izborni predmet. Svaka treća hrvatska škola nema uvjete za održavanje informatičke nastave, a da Osnovna škola Vjekoslava Kaleba u Tisnom ne bude među takvima pobrinuli su se ovdašnji poduzetnici.

Pet suvremenih računala tišnjanskoj osnovnoj školi danas su darovali konoba ‘Brošćica’ Kreše i Ivice Ćuzele, Ribarsko-ugostiteljski obrt ‘More’ Kristijana Klarina, ‘Gina’ d.o.o. Maše Stegić Pirjak, restoran ‘Antonio’ Dubravke Perina i ‘Školjić’ d.o.o.

Vrijeme je darivanja - 'Sretan Božić i Nova 2017. godina' (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Vrijeme je darivanja – ‘Sretan Božić i Nova 2017. godina’ (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Naši nastavnici daju sve od sebe da učenike na najbolji mogući način pripreme za život i za daljnje školovanje, ali nažalost, u okviru sustava nismo uspjeli iznaći materijalne preduvjete za razvijanje računalne pismenosti. U našoj informatičkoj radionici do danas smo imali samo osam zastarjelih računala, od kojih su neka ovdje od kada je škola 1997. godine otvorena –  kaže Sandra Crvelin, ravnateljica OŠ Vjekoslava Kaleba.

Većina hrvatskih škola nije u ništa boljoj situaciji, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ni u svom proračunu za 2017. godinu nema predviđen novac za opremanje informatičkih učionica. To je bio razlog zašto se tišnjanska škola odlučila pomoć za opremanje inforamatičke učionice zatražiti od građana.

Maša Stegić-Pirjak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Maša Stegić-Pirjak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ne znam što da kažem ovim ljudima osim jedno veliko, ogromno hvala. Poslali smo našim poduzetnicima poziv u pomoć i oni su se odmah odazvali – rekla je Crvelin.

Ovih pet poduzetnika bili su prvi koji su u školu donijeli računala. Ima i nekih koji su se požalili da ovakav dopis od škole nisu dobili. Razumljivo da poziv nije mogao biti poslan svima, jer škole nemaju regisatar poduzetnika, već samo školske imenike i dnevnike.

– Ništa zato. Pomoć u računalnoj opremi trebamo i dalje. Ovih pet računala velika je pomoć, ali za normalno odvijanje informatičke nastave treba nam barem još deset – rekla je Sandra Crvelin, uputivši s ove primopredaje javni poziv za pomoć u nabavi informatičke opreme građanima cijele Općine Tisno, prije svega poduzetnicima koji si takav izdatak mogu lakše priuštiti. os-tisno-racunala-2

Osnovna škola Vjekoslava Kaleba Tisno broji 135 učenika, odnosno 61 učenika u razrednoj i 74 u predmetnoj nastavi. Gotovo svi učenici predmetne nastave pohađaju izbornu nastavu informatike, ali do danas nisu imali ni jedno jedino suvremeno računalo, već su po dvojica ili trojica sjedila za tipkovcama onih nekoliko prastarih računala s ekranima od katodnih cijevi.

– Dobijamo mnoštvo zahtjeva za donacijama, od sportskih, kulturnih i drugih udruga. Kako ne možemo svima udovoljiti, obično nam je jako teško odlučiti kome dati donaciju. U ovom slučaju nismo razmišljali ni trenutka. Računalo je danas ono što je nama bila olovka i bilježnica. Ne možemo djecu ostaviti bez osnovnih uvjeta za učenje  – rekao nam je Krešo Ćuzela.

Ovo je jedno od računala na kojima se odvija informatička nastava u OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ovo je jedno od računala na kojima se odvija informatička nastava u OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

os-tisno-racunala-9

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here