Tisnom reforma odnosi 1,2 milijuna – usvojen proračun od 23,5 milijuna

0
2343
Općinsko vijeće Tisnog (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općinsko vijeće Tisnog usvojilo je na sinoćnoj sjednici proračun za 2017. godinu u iznosu od 23.548.000 kuna s projekcijama za 2018. i 2019. u iznosu od 23.938.500, odnosno 24.441.500 kuna.

Planirani prihodi poslovanja u tekućoj godinu su s 26 milijuna kuna reducirani na 23,752.000 kuna, a i proračun za 2017. godinu planiran je u gotovo istom iznosu kao i posljednji rebalans.

– Sredstva nismo ni jednu lipu napuhavali, s obzirom da uvijek želimo biti u granicama realnog. Na žalost veliki teret će nam biti izmjene stopa poreza na dohodak. Ovo što govorim nema veze sa stranačkom politikom. Isto je 2010. godine radio HDZ, pa SDP-ova vlada i sad opet HDZ-ova. Svaki put kada premijeru ili ministru financije, iz bilo koje opcije, zatreba novaca da se prikaže kao superheroj, onda zagrabi u novac jedinica lokalne samouprave. Tako će ove godine jedinice lokalne samouprave izgubiti, što poreza na dohodak što porez na tvrtku koji se ukida, dvije milijarde kuna. Od toga iznosa naša općina gubi milijun, milijun i 200.000 kuna na godišnjoj razini – pojasnio je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin kao predlagatelj proračuna.

Oporbeni vijećnici, Jelena Obratov i Zoran Bokan, inzistirali su na pitanju gdje je novac od prodaje Jazine, budući da su na prihodovnoj strani proračuna nestali prihodi od kamata. Pojašnjeno je da su kamatne stope s četiri posto pale na manje od jedan posto. Riječ je o 20 milijuna kuna oročenih kod OTP banke.

Kao potvrda stabilnosti proračuna Općine Tisno spomenuto je i istraživanje Instituta za javne financije (POVEZNICA). Na listi jedinica lokalne samouprave rangiranoj po iznosu pračunskog novca po glavi stanovnika Tisno je s čak 11.406 kuna po stanovniku prvo u Šibensko-kninskoj županiji i deseto u Hrvatskoj.

Proračun je nakon burne rasprave prihvaćen većinom glasova, uz odbijanje sva četiri oporbena amandmana, te je ostatak dnevnog reda, koji je sadržavao čak 45. točaka, odrađen u mirnijem tonu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here