Murterini u ‘Chef Streetu’ – nova atrakcija Adventa u Zagrebu

0
7160
Murterska kućica u 'Chef Streetu' - Bruno Mudronja, Vjeko Bašić i Ivan Tolić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako je turistička sezona odavna završila, murterski restorani i dalje rade punom parom. Barem oni u Zagrebu. ‘Boba’, ‘Fabro’, ‘Fešta’, ‘Opat’ i ‘Tic-Tac’ od 26. studenog predstavljaju murtersku kuhinju na ovdašnjem adventskom sajmu.

Među ponudom Adventa u Zagrebu, u ‘Chef Streetu’ u Tomićevoj ulici podno uspinjače, zajedno s najboljim hrvatskim kuharima, svoju kulinarsku filozofiju i lokalna jela predstavljaju i Murterini. Pred njihovom sajamskoom kućicom u srijedu navečer zatekli smo mnoštvo gostiju koje su posluživali Vjeko Bašić iz ‘Bobe’ te Bruno Mudronja i Ivan Tolić iz ‘Fabra’. Oni se zajedno s Damirom Mudronjom, Antom Božikovom, Krešimirom Mudonjom i ostatak ekipe iz ostalih murterskih rerstorana izmjenjuju tijekom tjedna, a u udarnim terminima rade svi zajedno.

Bruno Mudronja i murterske kobasice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Bruno Mudronja i murterske kobasice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Tu smo već deset dana i, iako smo prvi put na ovakvom sajmu, posao nam dobro ide. Sada je malo opuštenije, ali tijekom vikenda jedva se stgnemo okreniti. Zagrepčani i njihovi gosti su nas prepoznali. Jedini u čitavom ‘Chef Streetu’ poslužujemo neku dugačiju spizu. Imamo topla, kuhana jela, nudimo neke morske stvari i neke mesne, tipično murterske. Drago nam je da smo dobili priliku predstaviti murtersku gastronomiju na jednom ovakvom mjestu, a posebno nas veseli što smo uspjeli to napraviti zajednički i  organizirano – rekao nam je Vjeko Bašić.

Murterini na adventu nude juhu od sipe sa slanutkom, sočivo s kobasicom, ribarsku jotu sa suhom pasovinom, brudet od suhoga pasa, bakalar bjanko…

Teča smutnje je do vikenda zaključana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Teča smutnje je do vikenda zaključana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ljudi su prepoznali originalnost i već imamo neke stalne goste koji nam se vraćaju. Tu je murterska kulenica, krvavica s našim tradicionalnim receptom koju služimo s verzotom i krumpirom, imamo i šibenske luganige koji opet imaju svoju, šibensku priču, drniški, domaći pršut, pancetu, selekciju narezaka kobasica od Roce, pancetu… a vikendom, koji ovdje počinje u četvrtak, radimo našu ‘Teču smutnje’ koja je sad zaključana. U nju ide janjeći gulaš s sa bižima, brudet od suhe pasovine, hobotnica veneciano, bakalar bjanko… ili neko drugo jelo koje kuhamo tu pred ljudima što je prava atrakcija sajma – kaže Bašić, ne prestajući nabrajati jela i pića kojima u Zagrebu predstavljaju naš otok.

Podsjetimo, Općina Murter-Kornati je u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Nacionalnim parkom Kornati i ovdašnjim ugostiteljima po prvi puta omogućila zajedničko predstavljanje autohtone otočke kuhinje te ukupne turističke i gastronomske ponude, kako Murtera pa tako i čitave županije.

Kako je to sinoć izgledalo u ‘Shef Streetu’ pogledajte u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here