FOTO: Udruga Južnje strane priredila Večer Jezerana u Sloveniji

0
2587
Članovi Udruge Južnje strane iz Jezera (Foto: Neven Jović)

Jezera i Lantinu, proteklog su vikenda promovirali članovi  jezerske udruge Južnje strane u Ljutomeru u Sloveniji. Kako doznajemo, Jezerani su već drugu godinu za redom gosti na tamošnjoj Turističnoj kmetiji Frank Ozmec.

Do ovog druženja došlo je na prijedlog vlasnika Turistične kmetije gospodina Franka Ozmec koji već dugi niz godina ljetuje u Jezerima. Članovi jezerske udruge Južnje strane ovaj su prijedlog objeručke prihvatili i tu se rodilo prvenstveno prijateljstvo. Upravo je gospodin Ozmec htio da Jezerani budu njegovi gosti zimi, kako je on njihov gost ljeti, doznajemo u razgovoru s članovima udruge Južnje strane.

– Prošle godine je bilo uistinu divno kada smo prvi puta posjetili Turističnu Kmetiju, a ove smo godine nanovo oduševljeni. Htjeli smo našim domaćinima, kao i njihovim gostima na jedan starinski način promovirati Lantinu, i uspjeli smo. Promovirali smo regatu na latinsko idro onako kako su to radili naši didovi u ona vremena kada nije bilo motora u gajetama već su se one pokretale isključivo na idra ili vesla – kaže nam Neven Jović, član udruge Južnje strane.

Jezerani su na Turističkoj kmetiji Frank Ozmec priredili tradicionalnu jezersku večer po domaćim recepturama. U slovenskoj su kuhinji spremali dalmatinske specijalitete, a kažu da su Slovenci bili oduševljeni.

– Nije nedostajalo slanih inćuna, bakalara, hobotnice, liganja, mola, morske mačke. Sam kraj naše večeri obilježili su tradicionalni deserti kroštule i pršunate, a zadovoljan domaćin Ozmec sve je skupa počastio dobrim kapljicama vina Prlekus – dodaje Jović.

Kako je bilo Jezeranima u Ljutomeru, pogledajte u fotogaleriji koju je kroz svoj objektiv snimio Neven Jović:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here