‘Vrime plakanja’ – koncert Hartića obilježen apelom za spas kino dvorane

1
4837
KUD Hartić - proslava sv. Cecilije, zaštitnice glazbara (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom blagdana Svete Cecilije, zaštitnice glazbara, puhački orkestar KUD-a Hartić održao je koncert u derutnoj dvorani koja je nekad bila tišnjansko kino. Kroz oštećeno krovište na glazbare i publiku curila je kiša, što je ponukalo kapelnika Dina Obratova da javno upozori na činjenicu da Tisno zapravo nema prostor za održavanje koncerata, predstava te ostalih kulturnih manifestacija.

– Mi očito nemamo ljude koji misle o bilo čemu što se tiče kulture, jer se dogodilo to da poslije 150 godina Tisno nema više gdje dati koncert. Možda je ovo zadnji koncert naše glazbe uopće u ovom prostoru. Volio bih da nije. Iz ovih stopa krećemo u akciju, a nazvat ćemo je ‘Vrime plakanja’. Jer mi drugoga načina da ukažemo na problem nemamo – upozorio je Dino Obratov na činjenicu da kino dvorana propada i da više nije u vlasništvu mjesta, odnosno da se uopće ne zna čija je.

Dino Obratov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Dino Obratov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tisno je izgubilo dvoranu u bespućima pretvorbe i privatizacije tijekom 90-ih godina. Iako je uvijek bila tišnjanska, na nju se uknjižila ‘samoupravna organizacija udruženog rada’ Rastovac, odnosno kasniji Rastovac d.d. Danas na jedini prostor u mjestu prikladan za održavanje kocerata pravo polažu Jadranska banka i ostali vjerovnici tvrtke u stečaju. Prostor se sporadično koristi za održavanje javnih skupova, ali kako se ne zna to je vlasnik, nitko ozbiljno ne ulaže u njegovo održavanje i obnovu.

– Prije 150 godina Tisno je imalo prostor za za predstave, koncerte, za bilo kakvo slavlje, a danas toga više nemamo. Jer ovaj prostor u kojem se nalazimo nije naš, tu više nismo doma. I zbog toga sam rekao da krećemo u akciju ‘Vrime plakanja’. Večerašnji koncert je prvi vapaj, a drugi će biti naš Božićni koncert, koji se neće održati u ovoj dvorani nego ćemo napravito promenadu po Tisnom. Svirat ćemo na Luci, na Ratu, na Rudini, na Gomilici… i ljudima ćemo pričati što nam se dogodilo – najavljuje Obratov.

Paula Burtina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Paula Burtina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Probajmo spasiti ovo kino. Ono danas više nije naše. Napravimo sve da ponovno da bude naše, jer smo na sve načine vezani uz ovaj prostor i vjerujem da smo zaslužili da ga imamo – pozvao je Obratov.

‘Vrime plakanja’ završilo je koncertom, na čijem početku je Obratov predstavio dva nova punopravna člana orkestra koji su upravo završili malu školi KUD-a Hartić i ovo im je bio prvi veliki nastup – to su Bruno Marača na trubi i Paula Burtina na flauti. Svetu Ceciliju glazbari su proslavili dvosatnim koncertom, u čijem prvom dijelu je nastupao cijeli orkestar, a u drugom njegove komorne sekcije. U trećem dijelu KUD Hartić je počastio svoju publiku večerom. Divljač s makaronima i piće posluženi su u režiji veterana KUD-a i svih ostalih tišnjanskih udruga i zbivanja Frane Frkića Riže, tako da nitko nije ostao gladan ni žedan.

Evo i fotogalerije: 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here