Osnivanje Muzeja maslinovog ulja – istraživanje započeto u starim uljarama obitelji Čulin i Pirjak

0
2324
Započelo istraživanje u vezi osnivanja Muzeja maslinarstva i maslinovog ulja u Jezerima (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Jutros su učinjeni prvi konkretni koraci ka osnivanju Muzeja ili Kuće maslinarstva i maslinovog ulja s kušaonicom i prodajom u Jezerima. 

Zajedno s načelnikom Općine Tisno lokaciju su posjetili stručnjaci koji će započeti s radom na uređenju postava.  Riječ je o etnologu Jadranu Kali iz Muzeja grada Šibenika i etnologinji Kati Šikić Čubrić, ravnateljici Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Ivan Klarin, Jadran Kale, Kate Šikić Čubrić i Nikša Pirjak ispred planirane nove općinske ustanove u Jezerima (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Ivan Klarin, Jadran Kale, Kate Šikić Čubrić i Nikša Pirjak ispred planirane nove općinske ustanove u Jezerima (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Ideju da se u Muzeju prikažu tradicionalne tehnologije uzgoja i prerade maslina kroz povijest, te da se predstavi uloga i značaj masline i maslinovog ulja objeručke su prihvatili Jezerani, a posebno dvije obitelji, Čulin i Pirjak.

Upravo je današnje istraživanje, točnije terensko izviđanje, započelo u staroj uljari obitelji Čulin koja je prva u Jezerima imala takav pogon, te u uljari obitelji Pirjak.

Biserka Čulin pokazala je očuvano potkrovlje, ali i prostor same uljare koji je prenamijenjen u restoran ‘Makina’. U potkrovlju ima mnoštvo očuvanih originalnih predmeta iz stare uljare, a sačuvane su i fotografije, kao i odjeća.

–  Dolazili su kod nas ljudi s Kaprija, Žirja, iz Draga, Tisnoga. Znali su za našu uljaru, i tu su dolazili raditi ulje. E, tada se proizvodilo pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ovo danas se nikako ne može nazvati takvim. Kada smo pravili ulje, ljudi bi donosili bakalara, kaše, pa bi jeli. Lipo je bilo – priča Biserka.

Biserka Čulin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Biserka Čulin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Mi smo drugi u selu imali uljaru, iza Čulinovih. Masline su se prije gazile. Bija je mlin, kotao veliki za grijati more, veliki banj, drvo i tu su se ljudi držali za grede i petama gazili vreće u kojima su bile masline. Danas pričaju o ekstra djevičanskom ulju. To nikako nije ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ekstra djevičansko ulje je ako ste vi danas samlili masline, to se tijesto stavi u jednu posudu, napravio se križ i sutradan je iz toga počelo teći ulje. To se zvalo sinjak. To je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ujutro bi ljudi došli s malo kruha i močili i govorili: “ajme ća je lipo ili ajme ća je gorko”… – sjeća se Duje Pirjak.

Duje Pirjak (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Duje Pirjak (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Načelnik Ivan Klarin je rekao da je maslinarstvo i maslinovo ulje dio dalmatinske tradicije, te je Općini nakana maslini, kao hraniteljici, iskazati dužno poštovanje.

– Usudio bih se kazati kako će Muzej maslinova ulja biti ustanova jedinstvena na području cijele Hrvatske. Vjerujem da će ovaj Muzej postati ako ne prvi i jedini, onda najveći i najozbiljniji Muzej ove vrste u Hrvatskoj – dodaje Klarin.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here