Murtersko NE klimatskim promjenama

1
1614
'Zaustavimo klimatske promjene' (Foto: Argonauta)

Udruga Argonauta  ‘Otvorenim eko-kvizom’ proteklog vikenda je na Hramini podizala svijest o klimatskim promjenama.

Argonauti su i na ovaj način željeli dati svoj doprinos zaštiti okoliša. Pridružili su se europskoj kampanji naziva “Change Climate Change”, koju vodi mreža okolišnih udurga za mlade YEE, iz Češke, čiji su član Argonauti od 2014. godine.

Murterska eko patrola tijekom čitave godine aktivno djeluje na području otoka putem različitih akcija, poput čišćenja otočkih plaža te izvođenjem različitih eksperimenta sa učenicima osnovne škole Murterski škoji.

Kriz program razmjene Argonauti su se u radu s djecom pridružile dvije volonterke, Malgorzata Serwatka iz Poljske i Eva Lozano iz Španjolske.

– Danas smo izlažući u centru Murtera, osim djece, htjeli uključiti i širu javnost da se angažiraju i također saznaju nešto više o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na  život – istaknula je voditeljica Eko patrole Sanja Tabori.

Eko patrola je bila podijeljena u tri grupe – voda, energija i otpad – te su djeca kroz igru i zadatke pokušavala saznati odgovore na neka važna pitanja vezana za te tri teme. Tako su dobivala odgovore na pitanja o važnosti klimatskih promjena i njihovom utjecaju na okoliš.

Također, jedan od zadataka djece je bio obići lokalne restorane, turističke agencije, trgovine… i sa zaposlenicima razgovarati o zbrinjavanju otpada, kako bi saznali kako se lokalno stanovništvo odnosi prema okolišu.

– Djeca su u Murteru aktivna i zainteresirana, s obzirom na sve svoje druge dnevne aktivnosti, dok bi se lokalna zajednica mogla više uključiti i odazvati na ovakve ili slične akcije – kazala je Sanja Tabori.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here