U Jezerima se otvara Muzej maslinarstva i maslinovog ulja

0
4885
Oronula zgrada bivše Ribarske i poljoprivredne zadruge, otkupa ribe i brodogradilišta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uoči proslave blagdana sv. Martina iz Općine Tisno stiže najava jednog novog projekta – uređenja Muzeja maslinarstva i maslinovog ulja s kušaonicom i prodajom, koji će objediniti prošlost i tradiciju maslinarstva s turizmom te objema djelatnostima zajamčiti bolju budućnost.

Nova općinska ustanova nastaje u Jezerima, na mjestu nekadašnje Ribarsko- poljoprivredne zadruge, koju je ovdje davne 1922. godine ustanovio Stipe Čulin. Zadruga je 1968. likvidirana i u sklopu tadašnjeg društvenog poduzeća Školjića ovdje su djelovali otkup ribe i brodogradilište.  Općina Tisno, kao pravni sljednik nekadašnje Mjesne zajednice Jezera, u nedavno okončanom postupku postala je jedini vlasnik prostora koji je zadnjih 25 godina napušten propadao. Uređenje Muzeja maslinarstva i maslinovog ulja nije tek pusta želja, već je u razradu ideje uključen tim stručnjaka i ona je poprilično odmakla.ivan5

– Već sljedeći tjedan će s projektantom, arhitektom Dinkom Peračićem, biti potpisan ugovor za Muzej maslinarstva i maslinova ulja s kušaonom i prodajom ulja, koji će postati, ako ne prvi ili jedini, onda najveći i najozbiljniji muzej ove vrste u Hrvatskoj – najavljuje načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Unutarnja površina budućeg muzeja je veličine 500 četvornih metara i još je 250 metara vani, a da će tu biti smještena respektabilna ustanova jamči i to što se uređenja postava prihvatila dizajnerica Nikolina Mejerović-Mitrović, koja je do sada, među ostalim, bila autorica postava Muzeja Sinjske alke, Hrvatskog povijesnog muzeja i Muzeja Hrvatskog Zagorja.

Maslina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Maslina je neobrana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ideja je da se u Muzeju prikažu tradicionalne tehnologije uzgoja i prerade maslina kroz povijest, te se predstavi uloga i značaj masline i maslinovog ulja za Jezera, otok Murter i cijelu Dalmaciju. To će biti novi kulturni i turistički sadržaj, dodatna vrijednost turističkoj ponudi, ali ne samo to. Cilj je na ovom mjestu povezati prošlost, sadašnjost i budućnost masline i maslinovog ulja u ovome kraju. Naime, uz etnologa u ovoj ustanovi će biti zaposlen i agronom, koji će kroz radionice, predavanja i individualan rad s lokalnim malim proizvođačima raditi na očuvanju i unaprijeđenju maslinarstva, a ulje koje oni proizvedu prodavat će se posjetiteljima. Na taj način i turizam i maslinarstvo će dobiti jednu novu dimenziju, što će, vjerujemo, rezultirati kako oživljavanjem zapuštenih maslinika tako i produljenjem turističke sezone i podizanjem kvalitete turističkog proizvoda na jednu višu razinu – rekao je Klarin.

maslina1Projektna dokumentacija i uređenje zgrade financirat će se iz proračunskih sredstava Općine Tisno, te će se projektom Muzeja aplicirati na strukturne fondove – za operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Od ideje do njene realizacije treba mnogo toga napraviti, a da Općina Tisno u tome može uspjeti svjedoče i prošle godine otvoreni Muzej betinske drvene brodogradnje i Prezentacijski centar čije se uređenje upravo završava.

Sadašnji izgled unutrašnjosti budućeg Muzeja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Sadašnji izgled unutrašnjosti budućeg Muzeja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here