Monografiju 129. Brigada HV Karlovac od danas možete naći na policama Narodne knjižnice i čitaonice Tisno

0
2507
Miljenko Meštrov, Miro Rade, Tome Belakušić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Danas je u Općinskoj vijećnici u Tisnom održan svečani prijem članova vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Karlovac, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orlovac kao i branitelja 129. Karlovačke brigade.

Spomenuti gosti, koji kako kažu se već osjećaju domaćima u Tisnom, došli su na poziv DVD-a Tisno uoči i na sam blagdan tišnjanskog nebeskog zaštitnika, Svetog Martina.

Na današnjem svečanom prijemu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac koji je ujedno i predsjednik Udruge 129. Brigade HV Karlovac, Miro Rade, svečano je uručio monografiju koju su izdali prije nepunih mjesec dana, ravnateljici Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silviji Ćurić.

Silvija Ćurić i Mirko Rade (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Silvija Ćurić i Miro Rade (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Želja nam je da uručenjem ove monografije i mi doprinesemo, odnosno upotpunimo knjižničku zbirku. Inače, spomenuo bih, monografija pod nazivom 129. Brigada HV Karlovac je projekt koji je pokrenula Udruga pripadnika 129. Brigade. Pripreme su započele prije dvije godine, a materijal se prikupljao i pisana je proteklih godinu dana – kazao je Miro Rade, predsjednik Udruge 129. Brigade HV Karlovac.

Monografija ima oko 350 stranica, a u njoj ima oko 220 fotografija, od kojih su neke prvi put objavljene, kao i 15 izvornih zemljovida, te veliki broj izvornih dokumenata koji su vezani za Domovinski rat.

– Ona je djelo koje u većoj mjeri rasvjetljava zbivanja 1991. godine kako obrane Hrvatske tako i obrane samoga Karlovca i zbivanja na karlovačko – kordunskoj bojišnici unutar ukupnog ratišta Republike Hrvatske – dodaje Rade.

Svečani prijem u Općinskoj vijećnici (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Svečani prijem u Općinskoj vijećnici (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Veliku zahvalnost prijateljima iz Karlovca i dragim gostima izrazio je i donačelnik Općine Tisno Miljenko Meštrov, kao i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silvija Ćurić.

Oni su im u ime Općine i Knjižnice dodijelili simboličan poklon s motivima Tisnoga i Svetog Martina koji su pripremili učenici Osnovne škole Vjekoslava Kaleba.

Miljenko Meštrov i Mirko Rade (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Miljenko Meštrov i Miro Rade (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno, uručio im je također simboličan poklon, knjigu „U mriži mora i ljubavi“ našeg poznatog autora Branka Pavlova.

Na današnjem svečanom prijemu osim spomenutih prisustvovali su i Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Općine Tisno, Slavko Marov, predsjednik udruge Tišnjanskih branitelja, kao i predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno Zvonimir Čorkalo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here