Legendama i pričama obilježen Blagdan Svetog Martina u Domu za starije i nemoćne osobe u Tisnom

0
1757
Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić čita slikovnicu o Svetom Martinu štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Danas, uoči blagdana Svetog Martina, nebeskog zaštitnika Općine Tisno, štićenici tišnjanskog Doma za starije i nemoćne osobe uz pomoć ravnateljice tamošnje Narodne knjižnice i čitaonice prisjetili su se kako je to nekad bilo na ovaj za njih vrlo važan blagdan.

Barba Vice, kako ga svi u Domu zovu, kazao je u razgovoru kako je najljepše bilo kad bi došao blagdan Svetog Martina pa bi sva djeca, koja su imala novaca mogla na „ringišpil“.

– Bilo je to lipo doba, rado ga se sitin. Najlipše je bilo kad bi bilo lipo vrime jer smo tada bez brige mogli cili dan stati na vrtuljku, mi smo ga zvali ringišpil. A kad je pak bilo grubo vrime, nisu nam dali izaći iz kuće. Nismo ni imali postole za takvo vrime, samo opanke – prisjeća se barba Vice.

Od korisnika Doma za starije i nemoćne osobe čuli smo zanimljivu anegdotu iz koje su oni izvukli još zanimljiviju pouku. Kažu da se Sveti Martin „opija“ i nije stigao doći na blagdan Svih Svetih, te je došao deset dana kasnije kada je i proglašen njegov blagdan. Zato se upravo 11. studenog slavi blagdan Svetog Martina.

Nakon što su štićenici Doma ispričali i podijelili s nama svoje priče, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić pročitala im je legendu o Svetom Martinu kao i slikovnicu koju su povodom sutrašnjeg blagdana napravili učenici izborne nastave Vjeronaučne olimpijade i njihova vjeroučiteljica Ljubica.

Silvija Ćurić pokazuje slikovnicu štićenicima Doma (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Silvija Ćurić pokazuje slikovnicu štićenicima Doma (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Štićenici tišnjanskog Doma za starije i nemoćne osobe uživaju slušajući legendu o Svetom Martinu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Štićenici tišnjanskog Doma za starije i nemoćne osobe uživaju slušajući legendu o Svetom Martinu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here