Priopćenje vijećnika tišnjanskog HDZ-a o Klarinovoj kritici porezne reforme

0
1920
Predsjednika OO HDZ-a i vijećnica OV Tisno Jelena Obratov za vijećničkoj govornicom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vijećnici HDZ-a Općinskog vijeća Općine Tisno priopćenjem za javnost reagirali su na konferenciju za novinare saborskog zastupnika SDP-a, ujedno i tišnjanskog načelnika, Ivana Klarina na kojoj je kritizirao najavljenu poreznu reformu.

Priopćenje prenosimo bez kraćenja i intervencija:

Poštovani, vezano za priopćenje na portalu Šibenik IN i Šibenski tjednik dostavljamo Vam sljedeće očitovanje, te Vas molimo da ga objavite:

Vezano za očitovanje općinskog načelnika Općine Tisno Ivana Klarina o poreznoj reformi koju najavljuje Vlada Republike Hrvatske, kao vijećnici Općinskog vijeća želimo upozoriti da su najave načelnika o poskupljenju života i povećanju troškova života koji se spominju u vidu povećanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa i prireza što se tiće Općine Tisno nešto što apsolutno ne podržavamo i ovakve najave smatramo nepotrebnim i štetnim za stanovnike našeg područja.

Naime, upravo sadašnja općinska vlast s načelnikom Klarinom na čelu povećala je dolaskom na vlast prirez u Općini Tisno sa 6 na 9%. Komunalna naknada je u 2014. godini porasla za više od 70%, a komunalni doprinos je prema Klarinovim predizbornim obećanjima trebao biti zanemariv i za pojedine kategorije stanovništva iznositi i do 0,00 kuna, što je  ostalo samo predizborno obećanje i ništa više. Uz sve to, stanovnicima naše Općine u proteklom razdoblju poskupio je i odvoz smeća za gotovo 100%. Sve to dogodilo se u vrijeme kada nije bilo nikakve porezne reforme niti bilo kakvih drugih razloga za poskupljenje. 

Slažemo se da bi ministar financija morao voditi računa da se lokalnoj samoupravi kompenzira gubitak u proračunu, ali se žestoko protivimo najavi povećanja bilo kakvih naknada i prireza te pozivamo općinsku vlast na racionalizaciju troškova već sada, prije same reforme. Mi, kao općinski vijećnici, konstantno kroz Općinsko vijeće upozoravamo da se stvorio svojevrsni „holding“ ustanova koje ovise o općinskom proračunu Općine Tisno, a koje će dugoročno biti  nemoguće financirati iz tog proračuna, neovisno o najavljenoj poreznoj reformi. Stoga smatramo da je pravi trenutak da se ta situacija ozbiljno sagleda i da se počne razmišljati dugoročno, a ne samo od izbora do izbora te da se riješenja traže na drugi način, a n ikako najavama dodatnih poskupljenja.

Vijećnici HDZ-a Općinskog vijeća Općine Tisno

Nevio Bilan, Zoran Bokan, Jelena Obratov i Damir Vodanov

Evo i poveznica na izvještaje s Klarinove konferencije: TRIS, ŠibenikIn.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here