Parterstvo Kornata, Murtera i Tisnog za 44 milijuna kuna i 20 radnih mjesta

0
3034
Potpisivanje sporazuma - Turčinov, Zanze i Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Murteru je danas potpisan Ugovor o partnerstvu između Javne ustanove Nacionalni park ‘Kornati’ te općina Tisno i Murter-Kornati za  aplikaciju na strukturne investicijske fondove s projektom ‘Kurnata Rediviva’ . Partnerstvo na otok donosi 44 milijuna kuna i 20 novih radnih mjesta.

Riječ je projektu promicanja održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati koji će se provoditi do 2020. godine. Uključuje rekonstrukciju prizemlja zgrade Općine Murter-Kornati gdje će biti uređen i opremljen Prezentacijski centar ‘Coronata’,  opremanje Centra za posjetitelje ‘Kuća okrunjenog mora’ u Vruljama, rekonstrukciju i opremanje Prezentacijskog centra u Betini ‘Škrinja tajni’, kupnju izviđačko-interventnog plovila parka, uspostavu bolje kontrole ulaska posjetitelja u NP Kornati, postavljanje signalizacije unutar NP Kornati, postavljanje sidrišta, uspostava pametnog sustava za upravljanje otpadom, izradu multimedijalnog vodiča na NP Kornati, uvođenje edukativnih programa i sadržaja, organizaciju simpozija itd.

klarin-turcinov-i-zanze3

– U sklopu aplikacije za EU fondove sudjelujemo sa 16 područja i ukupna vrijednost cijelog zahvata ovdje na Murteru i u Kornatima penje se na 44 milijuna kuna, s tim da je do sada od tog iznosa već uloženo desetak milijuna – rekao je ravnatelj JU NP Kornati Josip Zanze.

U dva prezentacijska centra, u Murteru i Betini, zaposlit će se šest novih djelatnika, a kroz cjelokupni projekt ukupno između 16 i 20 ljudi.

– Ovo je samo jedan u nizu projekata koji slijede – rekao je Zanze, otkrivajući i kako Općina Murter-Kornati i Javna ustanova  kreću i s projektom nove upravne zgrade parka koja će biti izgrađena na općinskom zemljištu uz samu obalu.

Prezentacijski ventar 'Coronata' bit će uređen u prizemlju općinske zgrade (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Prezentacijski ventar ‘Coronata’ bit će uređen u prizemlju općinske zgrade (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
 Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov istaknuo je kako su njemu i načelniku susjedne i prijateljske Općine Tisno Ivanu Klarinu cilj da mlade ljude zadrže na otoku, a ovaj projekt bi trebao ići u prilog ostvarivanju pretpostavki da se oni zaposle.
– Kornati su zaslužili i puno više od prezentacijskih centara. Jako malo ih koristimo kao brend i to sada mijenjamo. A ovi prezentacijski centri i cijeli projekt su dio toga. Za sada u Kornatima imamo jednodnevne izlete, a njih ne možete vidjeti i doživjeti u samo jedan dan – rekao je Turčinov najavljujući daljnju suradnju s Općinom Tisno.
– Istinsko mi je zadovoljstvo da Općina Tisno može biti partner u ovom značajnom projektu s Javnom ustanovom i Općinom Murter-Kornati – rekao je tišnjanski načelnik Ivan Klarin.
Iako je projekt tek u fazi apliciranja, potpisnici sporazuma su, zbog dosadašnjih dobrih iskustava i dobre suradnje s nadležnim ministarstvom, više nego uvjereni da će uz eventualne korekcije biti realiziran.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here