Dostava gotovih obroka – krenula prva usluga „Pomoći u kući“ Doma za starije

0
2512
Pomoć u kući, socijalna usluga Doma za starije osobe Tisno - dostava gotovih obroka (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Prvim danima listopada Dom za starije osobe Tisno započeo je s realizacijom jedne od novih usluga pod nazivom „Pomoć u kući“. Naime, riječ je o dostavi gotovih obroka na području Općine Tisno i susjedne Općine Murter Kornati.

– Krenuli smo s uslugom dostava gotovih obroka na području dviju Općina, jer je upravo za ovu uslugu odaziv i interes bio najveći. Na početku smo dobili nekih osam zahtjeva, da bi potpisali četiri ugovora s korisnicima spomenute usluge. Pošto smo uslugu dostave obroka započeli početkom listopada, dakle provodimo je već skoro punih mjesec dana, zanimale su nas povratne informacije naših korisnika, te smo tako napravili i kratku anketu iz koje se ispostavilo da su korisnici jako zadovoljni kompletnom uslugom. Dobili smo čistu peticu, od same dostave, komunikacije između dostavljača i korisnika, te naravno i obroka – kaže Marija Afirev, ravnateljica Doma za starije osobe Tisno.

Marija Alfirev, ravnateljica Doma za starije osobe Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Marija Alfirev, ravnateljica Doma za starije osobe Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Osim što su korisnici usluge koju provodi Dom za starije osobe Tisno i više nego zadovoljni dostavom gotovih obroka, pokazalo se da je Dom za starije osobe Tisno ispunio sve uvjete tijekom godine te su tako dobili i licencu od strane županije Šibensko kninske.

– Zadovoljili smo sve uvjete koji su predviđeni za ostvarivanje ove usluge, dakle tu spada dostavno vozilo koje smo ostvarili u suradnji s Općinom Tisno koje nam je neophodno za prevoženje bilo opreme za čišćenje, bilo obroka koje dostavljamo. Nabavili smo također sve potrebne kutije, košare, termo kutije, termo boksove da obrok dođe topao do korisnika – ističe Alfirev.

Dostavno vozilo Doma za starije osobe Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Dostavno vozilo Doma za starije osobe Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Spomenimo, na temelju članka 25. Statuta Doma za starije osobe Tisno, Upravno vijeće Doma na sjednici održanoj 26. rujna 2016. godine donijelo je Pravilnik o socijalnoj usluzi pomoć u kući s pripadajućim cjenikom. Tako gotovi obrok iznosi 25 kuna plus dostava po kućanstvu koja za mjesto Tisno iznosi 5 kuna, Jezera 10 kuna, Betina, Murter i Dubrava kod Tisna iznose 15 kuna dok Dazlina iznosi 20 kuna.

Ako se pitate kako je moguće ostvariti pravo na korištenje spomenute usluge, najprije morate podnijeti zahtjev uz potrebnu dokumentaciju Domu. Tada komisija donosi pisanu odluku koja vam se dostavlja te se tada može sklopiti ugovor. Kriteriji koje korisnik usluge mora zadovoljavati jesu da osoba koja je voljna koristiti usluge Doma mora biti starija od 65 godina, te zbog zdravstvenih i socijalnih razloga nije u mogućnosti samostalno udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama. Osoba također mora imati prebivalište na području Općine Tisno ili Općine Murter Kornati.

Kuharica Doma za starije osobe Tisno, u kutijama spremljeno jelo za dostavu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Kuharica Doma za starije osobe Tisno, u kutijama spremljeno jelo za dostavu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U narednoj godini Dom za starije osobe Tisno ima u planu realizirati i pružanje ostalih usluga u što brojimo obavljanje kućnih poslova korisnika, održavanje osobne higijene u domu korisnika, uređenje okućnice i drugih tehničkih poslova.

Kako doznajemo u razgovoru s ravnateljicom Doma, postoje interesi mještana i za druge usluge no ipak, potreban je određeni broj prijavljenih korisnika da bi se mogla zaposliti gerontodomaćica koja bi obavljala iste kućanske poslove u domovima korisnika usluge, i radnik koji bi mogao raditi poslove oko kuće.

Za sad, barem do kraja ove godine zaista se dobro pokazala jedna od brojnih planiranih socijalnih usluga Doma za starije osobe Tisno. Ravnateljicu Doma, kao i ostale djelatnike to čini izuzetno radosnim.

Frane Frkić spreman za dostavu jela korisnicima usluge (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Frane Frkić spreman za dostavu jela korisnicima usluge (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here