Čitateljski maraton ČITAM 100 NA SAT obilježava se u Općini Tisno

0
2456
Ilustracija (Foto: Rudinapress)

Kulturna manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja traje od 15. listopada, a trajat će do 15. studenog građanima diljem zemlje ponudit će pregršt književnih događanja zabavnog i edukativnog karaktera. Narodna knjižnica i čitaonica Tisno pridružuje se ovoj kulturnoj manifestaciji s vrlo zanimljivim i bogatim programom.

Bogat program događanja Narodne knjižnice i čitaonice Tisno u sklopu mjeseca hrvatske knjige
Bogat program događanja Narodne knjižnice i čitaonice Tisno u sklopu mjeseca hrvatske knjige

Naime, centralna je tema i moto ovogodišnje manifestacije Čitam 100 na sat, a program tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice obilježen je i danas čitateljskim maratonom pod nazivom „Čitam sto na sat“. Spomenimo, radi se o jednodnevnoj akciji s ciljem popularizacije čitanja. Danas naime, čitaju svi – književnici, glumci, knjižničari, djeca, roditelji, bake i djedovi, slučajni prolaznici. U Općini Tisno kao i na cijelom području Republike Hrvatske danas se čita u vrtićima, školama, domovima umirovljenika, na otvorenim prostorima kao i u knjižnicama.

Volonteri, knjižničarka tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice, kao i članovi SUK-a (čitateljskog kluba) jutros su obišli Dječji vrtić Spužvica u Tisnom, Osnovnu školu Vjekoslava Kaleba, Dom za starije i nemoćne, Kulturno pastoralni centar Baganelovica u Jezerima te Muzej betinske drvene brodogradnje u Betini.

Čitam sto na sat - korisnici Doma za starije i nemoćne Tisno u društvu knjižničarke Mirele Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Čitam sto na sat – korisnici Doma za starije i nemoćne Tisno u društvu knjižničarke Mirele Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Čitateljski maraton za Tišnjane još nije gotov. Naime, večeras je na rasporedu druženje i čitanje u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno s početkom u 18 sati.
Planirano je interaktivno čitanje slikovnica za najmlađe, zatim čitanje uz razgovor, glazbu i video projekciju, doznali smo to od Mirele Klarin, knjižničarke spomenute knjižnice.

Pregršt zanimljivosti koje je pripremila Narodna knjižnica i čitaonica Tisno zasigurno će privući mnoštvo Tišnjana kao i ostalih stanovnika Općine Tisno, Jezerana i Betinjana.

Mi smo se danas imali prilike družiti s korisnicima Doma za starije i nemoćne u Tisnom, koji su se također priključili čitateljskom maratonu „Čitam sto na sat“, a uživali su u pjesmama iz nove Betinske pismarice čija je promocija bila ovog ljeta.

Kulturno pastoralni centar Baganelovica ugostio je pak danas djecu iz Jezerskog dječjeg vrtića Ribica.

Djeca iz Dječjeg vrtićia Ribica Jezera prilikom današnjeg posjeta Kulturno pastoralnom centru Baganelovica (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Djeca iz Dječjeg vrtićia Ribica Jezera prilikom današnjeg posjeta Kulturno pastoralnom centru Baganelovica (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Djeca su oduševljeno slušala priče koje je za njih pripremila Mirela Klarin, a za kraj druženja otkrili su svoje iznenađenje. Naime, oni su zajedno sa svojim tetama osmislili i napisali kratku priču pod nazivom „Priča o psu“. Na oduševljenje prisutnih, mališani su obećali da će za sljedeći naš susret osmisliti i napisati još jednu svoju priču.

Spomenimo, program događanja u sklopu obilježavanja mjeseca hrvatske knjige u Općini Tisno nastavlja se 26. listopada (srijeda), upisom prvašića u Knjižnicu.

Podsjetimo, brojna su istraživanja pokazala kako su ljudi koji puno čitaju uspješniji. Uz to, navodi se još cijeli niz pozitivnih učinaka čitanja, poput povećanja kreativnosti, elokventnosti, boljih rezultata na ispitu, lakše koncentracije i boljeg pamćenja. Dobar je to poticaj da počnemo čitati, odnosno čitati sto na sat, kako glasi slogan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Kako su korisnici Doma za starije i nemoćne Tisno, i djeca iz Dječjeg vrtića Ribica Jezera obilježili današnji čitateljski maraton pogledajte u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here