Dan kravate obilježen u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba u Tisnom

0
4206

Učenici Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno danas su zajedno s učiteljicama obilježili Dan kravate noseći ih ponosno oko vrata tijekom nastave.

Ne samo što su nosili kravate, nego su sudjelovali u radionicama na kojima su učili kako pravilno vezati kravatu i natjecali se u brzini vezanja.

Posjetili smo drugi razred u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba gdje smo pratili kako su djeca uživljeno slušala učiteljicu Jaku Jakovčev koja im je pokazivala kako pravilno vezati kravatu.

Kako zavezati kravatu? (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Kako zavezati kravatu? (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Isto tako, nakon naučenog, učenici su imali prilike sudjelovati u natjecanju, a pobjednik istog bio je Ivano Kartelo koji je prvi od njih zavezao čvor.

– Nikad nisam prije vezao kravatu. Ovo mi je prvi put da se susrećem s time, a naučila me učiteljica, kao i moje prijatelje – kaže uz ponosan osmijeh na pobjedu Ivano Kartelo, učenik drugog razreda.

Ivano Kartelo, pobjednik natjecanja brzina vezanja kravate (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Učiteljica Jakovčev obećala je napraviti pohvalnicu za Ivana, a nastavila je i ostale učenike pravilno učiti vezanju kravate uz priču o tome kako je upravo danas proglašen Dan kravate.

– Na današnji dan, 18. listopada, obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate. Kravata je univerzalni i prepoznatljivi hrvatski simbol. Ona ne simbolizira samo Hrvatsku, već i temeljne ljudske vrijednosti, ali i eleganciju i zajedništvo.
Taj modni dodatak kao simbol muške elegancije povezuje se s Hrvatima još od 17. stoljeća kada su ga hrvatski vojnici, sudjelujući u Tridesetogodišnjem ratu, nosili oko vrata u obliku marame – priča učenicima Jaka Jakovčev, učiteljica drugog razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba.

Zanimljivo je spomenuti kako „Academia Cravatica“, neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unaprjeđivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine provodi projekt „Kravata u odgoju i obrazovanju“ koji je dio šireg projekta „Hrvatska – domovina kravate“. U projektu je naglasak stavljen na analizu uloge kravate kao specifičnog medija te simbola Hrvatske u svijetu, a cilj je projekta odgoj za identitet, prepoznavanje i poštivanje drugih osoba te kulturnih identiteta drugih naroda.

Učenici prvog razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba također su kroz igru i priču saznali dosta o kravati, te je naravno naučili i vezati. Učiteljica Irena Višić kao i vjeroučiteljica Ljubica Paškov koje smo zatekli u razredu prilikom posjeta, naučile su prvašiće da kravata nije samo univerzalni modni ukras, već mnogo više – simbol slobode i odgovornosti, svijesti o vlastitom identitetu i dostojanstvu.

Kako su učenici Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno proslavili Dan kravate pogledajte u fotogaleriji:

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here