Pretovarna stanica Pirovac za čišći okoliš i manje račune odvoza smeća

0
3486
Župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, direktor RCGO Bikarac Robert Podrug i načelnik Pirovca Ivan Gulam za obilaska radova (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pretovarna stanica Pirovac, zajedno s onom u Biskupiji, dio je 180 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Ovdje će se dovoziti smeće iz Tisnog, Murtera, Pirovca, Tribunja i Vodica te pretovarati u veće kamione koji će ih odvoziti na odlagalište Bikarac. Cilj investicije je održivo, ali i jeftinije gospodarenje otpadom.

U pirovačku pretovarnu stanicu je ulaže se 6,2 milijuna kuna, a Općina Pirovac, na čijem području se gradi, sudjelovala je u projektu izgradnjom pristupnog puta, vrijednog 1,7 milijuna kuna, od čega je 80 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša.

– Pirovac ovim postaje centar za gospodarenje otpadom za zapadni dio županije. To će značiti značajno smanjenje operativnih troškova za naše komunalno poduzeće, odnosno puno manju potrošnju goriva. Kad preko ljeta morate ići do Bikarca, što je udaljenost od preko 30 kilometara, sigurno da troškovi idu u nebu, a sve to u konačnici plate naši građani. Uz uvođenje primarne selekcije, od ovog pretovarnog centra očekujemo i smanjenje računa za za odvoz smeća – rekao je načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam koji je jutros obišao radove zajedno sa županom Goranom Paukom, gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem i direktorom RCGO Bikarac Robertom Podrugom.

Gradilište na Veprštaku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Gradilište na Veprštaku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Radovi na pretovarnoj stanici su počeli u srpnju ove godine, a u siječnju 2017. godine će krenuti probni rad. Riječ je o projektu II faze uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, kroz koji se grade pretovarne stanice Pirovac i Biskupija, te sustav mehaničko-biloške obrade otpada na odlagalištu Bikarac kod Šibenika. Ukupan projekt je ‘težak’ 180 milijuna, od čega su  71 posto europska sredstva, 23 posto nacionalna, a ostatak je vlastito učešće.

Kako je kazao župan Pauk, cilj investicije je smanjiti troškove gospodarenja otpadom.

– Ovdje će se dovoziti komunalni otpad u malim kamionima, pretovarati u velike koji će ga voziti na Bikarac, čime se svima u sustavu gospodarenja otpadom na području županije jamči jedinstvena cijena po toni otpada, bez obzira koliko je tko udaljen od Centra ili pretovarne stanice – rekao je župan Pauk.
Sve to ne znači, rekao je župan, odustajanje od primarne selekcije. – Bikarac sa svojim sustavom ovako kako je koncipiran već je sad u situaciji odvajati 30-ak posto otpada, a mi do 2020. moramo doći do 50 posto i nije upito da ćemo to ostvariti  – rekao je Pauk.

Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here