Šupa? Liječnici tišnjanske hitne pomoći preselili u Vodice

0
4418
Ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Vodicama (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od danas ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Tisnom više nema liječnika, već samo medicinsku sestru i vozača s autom hitne pomoći. Zatreba li kome liječnik, na otok od danas na intervenciju dolazi hitna pomoć s liječnikom iz Vodica. Ne bez problema.

Od danas su, naime, ovdje stupile na snagu odredbe nove Mreže hitne medicine koju je 23. svibnja potpisao ministar Zdravlja Dario Nakić i po kojoj umjesti pet timova T1 (liječnik, sestra i vozač) Tisno ima pet timova T2 (sestra i vozač bez liječnika). Novom Mrežom se istovremeno u Vodicama ustrojava Ispostava zavoda hitne medicine s pet timova t1 s liječnicima koji su do sada radili u Tisnom. No, ustrojavanje Ispostave u Vodicama ne ide bez problema. U ovako kratkom vremenu, naime, Vodičani nisu uspjeli osigurati prostor za djelovanje ispostave, već su je ugurali u neuvjetne prostore na polukatu zgrade u kojoj je ambulanta opće medicine i ljekarna.hitna-vodiceU ukupno 40-ak kvadrata smješteni su sestre, vozači, liječnici, namještaj i sva oprema. Sve je ugurano u dvije mračne prostorije s hodnikom i jednim jedinim WC-om za osoblje. Vodička ispostava je na katu i nema pristup za osobe s invaliditetom niti do nje mogu  nosila na kolicima. Unatoč tome, 16. rujna 2016. godine izdano je rješenje Ministarstva zdravlja (KLASA: UP/I-510-03/11-01/98) kojim je utvrđeno da ispostava Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije u Vodicama ispunjava  uvjete za početak rada u djelatnosti hitne medicine s obzirom na prostor, radnike i medicinsko-tehničku opremljenost (!?).

Osoblju nije drago (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Osoblju nije drago (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ispostava je dobila odobrenje za rad iako Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i opreme kaže da ispostave Zavoda za hitnu medicinu moraju imati pristup za vozila hitne medicinske službe i radnike ispostave županijskog zavoda za hitnu medicinu, ambulantu/prostoriju za reanimaciju – minimalno 20 m², prostoriju za pohranu lijekova, sanitetskog materijala, medicinske opreme i nemedicinskog materijala, sanitarni čvor za radnike, sanitarni čvor za pacijente, garderobni prostor,  prostor za odmor osoblja od minimalno 15 m²…

– Nemojte molim vas fotografirati unutra. Znamo kako izgleda, ali nismo mi za to krivi. Za sve informacije i dozvole obratite se u županijski Zavod za hitnu medicinu – zamolili su nas u vodičkoj Ispostavi Zavoda, uz napomenu da se nadaju da će ‘institucije odraditi svoj posao’.

Pravilnik o minimalnim uvjetima donesen je 27. srpnja 2016. godine i njime je postojećim ispostavama ostavljen rok za od tri godine za ispunjavanje traženih standarda. No, pitanje je odnosi li se taj rok i na novoustanovljene ispostave.

Kako uvesti uneserećene (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Kako uvesti uneserećene?!(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, koji se bori za povratak tima t1 u Tisno, smatra da se ne odnosi.

– Kad smo u Tisnom 2011. godine krenuli uređivati prostor Ispostave Zavoda za hitnu medicinu morala su se probiti još jedna vrata kako bi pacijent direktno s parkirališta na nosilima mogao biti prebačen na stol u sali za reanimaciju. A ovdje su hitnu pomoć smjestili u šupu, koja je manja od WC-a tišnjanske ispostave. U pitanju su ljudski životi, koji nam ne daju nikakav rok za prilagodbu. Danas sam obišao tu šupu, a sutra ću Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv članova komisije koja je izdala Rješenje da ovi prostori ispunjavaju uvjete za početak rada djelatnosti hitne medicine – rekao nam je načelnik Klarin.

No, možda je riječ i o zabuni. Naime, Rješenje KLASA: UP/I-510-03/11-01/98 izdano je za  prostor na adresi Ulica Pave Roce 6. Na istoj ovoj adresi, ali u prizemlju, nalaze se i prostorije ambulanti obiteljske medicine i ljekarna, pa je moguće da se odobrenje odnosi na ukupan prostor zgrade, a ne na onaj namijenjen Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu.

1-001

2-001

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here