Blokada Jadranske magistrale zbog ukidanja hitne pomoći u Tisnom: ‘Nećemo popusti niti milimetra’

0
4587

Nekoliko stotina stanovnika otoka Murtera predvođenih načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom jutros je na 15 minuta blokiralo Jadransku magistralu na križanju Kapela u prosvjedu protiv ukidanja ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Tisnom, nakon čega su transparent s natpisom ‘Sram vas bilo’ i četiri svijeće ostavili pred gradskom upravom Grada Vodica, koju smatraju dijelom odgovornim za njihov problem.

– Sram vas bilo da možete politiku zloupotrebiti protiv zdravlja ljudi. Da je bilo što drugo osim zdravlja u pitanju ja ne bih organizirao prosvjed. Ali pravo na hitnu pomoć, pravo na zdravlje, pravo na život temeljna, su ljudska prava i nećemo popustiti niti milimetra – rekao je načelnik Klarin i poveo kolonu prosvjednika u 15-minutnu šetnju pješačkim prijelazima u kružnom toku na Kapeli.

Prosvjed (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Prosvjed (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Klarin je iznimno zadovoljan odazivom i potporom koju prosvjed ima na otoku te je najavio da će prosvjede održavati sve dok Ministarstvo zdravlja ne promijeni odluku.

– Ovo je borba za našu djecu, za buduće generacije, za sve one koji tu žive i za turiste, goste koji se nađu na otoku. Ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Tisnom preko ljeta pokriva 40 tisuća ljudi. Puno života bi bilo izgubljeno da hitna nije pravovremeno intrevenirala – rekao je Klarin.

Ivan Klarin na prosvjedu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ivan Klarin na prosvjedu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Klarina su novinari pitali zašto nakon blokade magistrale ide prosvjedovati u Vodice.

– Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev političkom manipulacijom oduzela Tisnom i Murteru ispostavu Zavoda za hitnu medicinu. Godine 2011. ustrojen je Hrvatski zavod za hitnu medicinu i kao jedan od tri punkta u Šibensko-kninskoj županiji smještena je ispostava u Tisnom, koja je pokrivala zapad županije. Promjenom vlasti i brutalnom političkom odlukom ta ispostava zavoda seli se u Vodice koje su svega 13 kilometara od Opće Bolnice Šibenik koja ima čak 15 timova T1, s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem. Znači, ako budu ustrajali na ovoj odluci, kompletan zapadni dio županije od 9. listopada ove godine ostaje bez hitne medicinske pomoći – rekao je Klarin.
Prosvjednici u Vodicama (Foto/Rudinapress/H. Pavić)
Prosvjednici u Vodicama (Foto/Rudinapress/H. Pavić)

Nakon 15 minuta blokade magistrale prosvjednici su se automobilima s uključenim sirenama zaputili u Vodice, gdje su se nakratko zaustavili pred gradskom upravom. Pred njenim vratima ostavili su transparent na kojem je pisalo ‘Sram vas bilo’ i na njemu četiri zapaljene svijeće, odnosno grobna lampaša. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev nije izašla pred prosvjednike, jer nije bila na poslu. Ipak, novinarima je objasnila svoje viđenje problema.  – Sramota je da jedan općinski načelnik i saborski zastupnik ovako manipulira svojim mještanima samo da bi izazvao medijsku pažnju. Kao što ste mogli vidjeti iz priopćenja Zavoda za hitnu medicinu, Tisno će imati hitnu pomoć svih 12 mjeseci po 24 sata. Ni jedan minut, ni jedan sekund Tisno ne ostaje bez hitne medicinske skrbi. Grad Vodice je, da bi sebi svih 12 mjeseci osigurao T1, s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem, iz svog proračuna izvojio 500.000 kuna. Ako Tisno to želi i oni to mogu na isti način riješiti – rekla je Juričev Martinčev.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev (Foto: Rurinapress/H. Pavić)
Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev (Foto: Rurinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here