Ivan Klarin o preseljenju Fine u Knjižnicu: ‘Nismo imali dileme ni vremena za razmišljanje’

0
1704

Radovi na prenamjeni prostora tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice za potrebe Financijske agencije (Fina) su u punom jeku. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin nije bio na sjednici Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka, pa smo ga zamolili da pojasni okolnosti i razloge useljenje Fine u Knjižnicu.

– Fini je u hotelu Borovnik istekao najam prostora koji su do sada koristili. Dogodilo se da je Borovnik Fini predložio preseljenje u drugi dio hotela i povećanje cijene najma, što je agenciji bilo neprihvatljivo. Fina je bila spremna na odlazak iz Tisnog, a Općina je o tome bila kasno obaviještena i bili smo prisiljeni u vrlo kratkom vremenu, odmah, pronaći adekvatan prostor za smještaj kako nebi ostali bez ove važne institucije – kaže Klarin.

Tražili su prostor veličine između 50 i 60 kvadrata koji bi zadovoljavao stroge sigurnosne propise. – Nismo imali dileme, jer znamo što Fina znači za poduzetnike. To je jedna, ako i ne i više dnevnih posjeta. Samo u Općini Tisno imamo 247 obrtnika i 70 registriranih tvrtki, bez Murtera. Svakodnevni odlazak u Vodice, pogotovo za ljetnih gužvi, bio bi nemoguća misija – obrazlaže Klarin zašto se Fini izašlo u susret.

Fina seli u prizemlje zgrade Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Fina seli u prizemlje zgrade Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općina je najprije ponudila jednu lokaciju koju Fina iz sigurnosnih razloga nije mogla prihvatiti. Ostao je samo prostor Narodne knjižnice i čitaonice. – Da mi nismo povukli ovaj potez, Fina bi otišla iz Tisnog, što ja kao načelnik Općine nisam mogao dopustiti – kaže Klarin.

Bez obzira što su i Hrvatska pošta i Financijska agencija na tržištu, zbog njihove važnosti za lokalnu zajednicu imaju povoljniju uvjete najma prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, ali, kaže načelnik, o tome nije bilo rasprave jer se radi o starim odlukama Vijeća. Iako će Fina Narodnoj knjižnici i čitaonici uzeti atraktivni prostor čitaonice, načelnik Klarin najavljuje da će i knjižničarstvo ovim profitirati.

– Knjižnica će ovim samo dobiti. Mi smo ovim već naručili novi projekt koji podrazumijeva njeno širenje na atrij palače Katunarić. Knjižnica će se protezati od Uske ulice do Obale sv. Martina. S obzirom da je zgrada pod strogom zaštitom, sve se radi u suradnji s Konzervatorskim odjelom. Projekt će biti gotov do kraja rujna i kreću radovi, tako da će knjižnica dobiti jedan novi, puno kvalitetniji i veći prostor nego je imala – kaže Klarin.

Prostor čitaonice služio je i za projekcije
Prostor buduće poslovnice Fine

Općina ovdje ulazi u jednu investiciju, smatra Klarin, koja će se isplatiti, jer Fina ostaje u Tisnom a knjižnica postaje veća i atraktivnija. To će koštati, ali koštalo bi puno više da je Fina otišla.

– Nije bilo dileme, vremena ni razloga za razmišljanja. To je bila strateški važna odluka da Fina mora ostati. Samo što zamjeram što su nas doveli pred gotov čin. Trebali su nam prije najaviti, ali oni se pravdaju da su informaciju o povećanju najma i preseljenju u Borovniku dobili mjesec dana pred produženja najma – rekao je Klarin.

Kaže i da ga vesele kritike onih koji smatraju da će Narodna knjižnica i čitaonica ovim biti oštećene.
– Do prije dvije godine u tom prostori ničega nije bilo, dok mi nismo ustanovili Narodnu knjižnicu i čitaonicu, a sada se svi drže kao da je tu 150 godina. Drago mi je jer to znači da  zaživjela, da je srasla s društvom. Njeni bogati sadržaji i aktivnosti su nešto bez čega bi život mnogima bio nezamisliv.  No, neka budu bez brige. Knjižnica će ovim postati još veća, atraktivnija i imat će bolje uvjete rada – kaže Klarin.

Prostor buduće poslovjice Fine (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Prostor buduće poslovjice Fine (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here