‘Poduzetnici za djecu’ -13 suvremenih računala za školu ‘Murterski škoji’

0
5481
Ravnatelj škole Edo Juraga, Dobroslav Juraga, Renato Baniček, načelnik Toni Turčinov, Dragica Bašić, Marko Lepur i učiteljica Jelena Meić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Informatički kabinet Osnovne škole Murterski škoji u potpunosti je obnovljen kroz program ‘Poduzetnici za djecu’ koji je zajedno s lokalnim obrtnicima pokrenula Općina Murter-Kornati.

Zbog stanja državnih financija i malih izdvajanja za odgoj i obrazovanje svaka treća škola u Hrvatskoj nema uvjete za održavanje nastave informatike. Među njima je bila i Osnovna škola ‘Murterski škoji’ – od potrebnih 20 suvremenih računala informatička radionica na kraju školske godine 2015./’16. imala je samo devet računala koja koliko-toliko zadovoljavaju standarde. No, na inicijativu načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova murterski poduzetnici su svojim donacijama to promijenili.

– Uz nedavno donirana četiri stolna računala, danas smo dobili još tri stolna i tri laptopa, a za koji dan stižu još tri i imamo ih još u najavi. Izuzetno mi je drago što su poduzetni Murterini i ovaj put pokazali svijest o važnosti obrazovanja i od srca im zahvaljujemo – rekao je ravnatelj OŠ Murterski Škoji Edo Juraga,

Donatori su Marko Lepur iz turističke agencije Srcedalmacije.com, Jurica Kovačev iz Autokampa ‘Slanica’, Dragica Bašić iz ‘Obale sunca’ d.o.o., Renato Baniček iz zagrebačke tvrtke ‘Ponistra građenje’, Karlo Markov iz pizerije ‘Morski Pas’, Bruno Mudronja iz restorana ‘Fabro’ i Dobroslav Juraga iz Ugostiteljskog obrta ‘Kamičac’.

– Bilo nam je drago što smo pozvani da se uključimo u ovu akciju jer smo svjesni da Murter jedino kroz obrazovanje novih naraštaja može napraviti neki novi iskorak, u poslovnom i svakom drugom smislu – pojašnjava Dragica Bašić.

– Znanje informatike danas je preduvijet za bilo kakvo djelovanje i mi kao poduzetnici koji ovdje živimo ne možemo dopustiti da murterska djeca budu bez pristupa tim znanjima i tehnologijama. Na kraju krajeva, osim što tu poslujemo, svi smo mi i roditelji – kaže Dobroslav Juraga.

U tvrtci ‘Ponistra građenje’ iz Zagreba, koja je prije pet godina u Murteru imala investiciju u desetak apartmana za iznajmljivanje te upravo kreće se gradnjom još 40 apartmana za prodaju i iznajmljivanje, smatraju da je donacija obrazovnoj ustanovi najbolji način uključivanja u društvene tokove Murtera.racunala

– Istina je da su moji su korijeni po majci iz Murtera, ali na ovaj način mi želimo snažnije saživjeti sa lokalnom zajednicom i uključiti se u njene tokove i izvan same struke. Ovo je tek jedna gesta kojom želimo pokazati zanimanje i brigu za budućnost mjesta u kojem poslujemo – rekao je Baniček.

Iako će informatička radionica škole već za koji dan biti potpuno opremljena načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov kaže da program ‘Poduzetnici za djecu’ ide dalje.

– Murterski poduzetnici su izuzetno dobro reagirali i pokazali da imaju svijest o važnosti obrazovanja. Svi su se rado uključili i informatička radionica je brzo opremljena. Nema veze ako se netko želio uključiti, a do sada nije stigao, jer informatička tehnologija je takva da se stalno razvija i da je stalno treba obnavljati. Osim toga, sad kreće ugradnja i zamjena dotrajalih klimatizacijskih uređaja i nadamo se da ćemo do sljedećeg ljeta imati sve učionice klimatizirane – rekao je Turčinov.racunala2

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here