Glalagoljaško pjevanje i plovidba Kurnatarice

0
1983
Pučki pivači u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov-Ježina)

Kao i svake, Ogranak Matice hrvatske u Murteru i ove se godine aktivno uključio u osmišljavanje sadržaja događanja u sklopu manifestacije Dani latinskog idra.

Prvi od njih dogodio se u nedjelju kada je fra Izak Špralja u Narodnoj knjižnici i čitaonici održao zanimljivo predavanje o glagoljaškom pjevanju u rimskom obredu kao jedinstvenoj pojavi na hrvatskom prostoru. Prvi zapis o tome datira u godinu 1077. kad je Aleksandra III. na njegovoj plovidbi nevrijeme dovelo u zadarsku luku. Svoje oduševljenje glagoljanjem Hrvata u sklopu rimskog obreda trajno je zabilježio u rukopisu.
Poslije predavanja održana je sveta misa na staroslavenskom jeziku u crkvi Gospe od Gradine predvođena fra Izakom uz pratnju murterskih Pučkih pivača.

Plovidbe gajete Kurnatarice u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov Ježina)
Plovidbe gajete Kurnatarice u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov Ježina)

„Plovidbe gajete Kurnatarice u 2016. godini“ drugo je predavanje održano u nedjelju u Knjižnici. Luka Mudronja, dopredsjednik Udruge Latinsko idro, slikom je i riječju upoznao prisutne o svim Kurnataričinim plovidbama u kojima je prešla ove godine do sada oko 700 nautičkih milja. Od sudjelovanja na festivalu mora u francuskom Seteu, preko riječke regate Fiumare do Visa i Hvara te sudjelovanja na regatama u lokalnom okruženju. Iako se udruga brine o gajeti, a bila je i inicijator njezine gradnje, Kurnatarica je poklonjena učenicima OŠ Murterski škoji kako bi se djeca na njoj naučila vještinama jedrenja i veslanja, plovidbe kao takve te se tako očuvala bogata i stara tradicija ovog otoka i, osobito, mjesta Murtera koje, poznato je, slovi kao najveća marina na istočnoj obali Jadranskog mora.
Dani latinskog idra nastavljaju se večeras (ponedjeljak) koncertom Pučkih pivača u župnoj crkvi sv. Mihovila. Koncert počinje u 20.30 sati.

Fra Izak u Narodnoj knjižnici i čitaoici (Foto; Rudinapress/Mande Turčinov-Ježina)
Fra Izak u Narodnoj knjižnici i čitaoici (Foto; Rudinapress/Mande Turčinov-Ježina)
Misa
U crkvi Gospe od Gradine održana je misa na staroslavenskom jeziku uz pučko pjevanje (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov-Ježina) 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here