Općinsko vijeće Tisnog potvrdilo: Knjižnica – čitaonica = Fina

0
2952
Knjižnica i Fina jučer (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općinsko vijeće je na svojoj 28. sjednici oduzelo Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno prostor čitaonice i dalo ga na korištene Financijskoj anegciji (Fina).

Kako je Fini istekao najam prostora u hotelu Borovnik Općina Tisno je bila prisiljena pronaći adekvatan prostor za smještaj kako nebi ostali bez ove važne institucije. No, Vijeće uopće nije raspravljalo treba li za Finu žrtvovati dio prostora tako važne institucije kao što je knjižnica, već se govorilo o ovlastima i odnosima predstavničke i izvršne vlasti Općine Tisno. Naime, oporbene vijećnike je smetalo što je načelnik naručio uređenje dijela prostora Knjižnice za smještaj Fine prije nego je Općinsko vijeće donijelo Odluku o davanju u zakup.

– Dakle obrtnik već deset dana izvodi građevinske radove i pregrađuje, a mi danas dobivamo ovu odluku na stol kao vijećnici. Dolje se izvode radovi na pregrađivanju, što znači da ste već donijeli odluku – rekla je Jelena Obratov (HDZ) predsjedniku Općinskog vijeća Petru Jakovčevu (SDP-HNS).

Sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Nije točno. Radi se o bagatelnoj nabavi o kojoj Vijeće ne odlučuje. A ako ti misliš da Vijeće neće izglasati da Fina ostane u Tisnom onda se grdno varaš – odgovorio joj je Jakovčev (SDP-HNS).

– Ako smo za Finu, što jesmo svi, ja sam za to da me se poštuje kao vijećnika pa da donesemo odluku prije nego nešto počnemo raditi. Slažem se da nam je Fina u interesu, ali možda smo trebali čuti što o tome kaže gospođa iz knjižnice, da li će to utjecati na rad knjižnice, jesmo li to mogli izvesti na drugi način… – inzistirala je Obratov, a Jakovčev je objašnjavao kako se radovi u prostoru zapravo izvode kroz postupak bagatelne nabave, o kojem Općinsko vijeće ne odlučuje, nego ga samo dobija na uvid, a da su potrebe Knjižnice zadovoljene proširenjem njenog prostora prema atriju palače Katunarić, što je vidljivo iz slijedeće odluke koja je bila na dnevnom redu.

Prostor buduće poslovjice Fine (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Prostor buduće poslovjice Fine (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Na kraju je odluka ipak donesena bez protivljenja. Fini je dat prostor čitaonice, dvorana, dva ureda i WC ukupne veličine 49,82 četvorna u zakup na pet godina po cijeni od 1.145,86 kuna mjesečno, a istovremeno je Knjižnici i čitaonici izgubljeni prostor nadoknađen širenjem na atrij palače Katunarić, tako da ona sada raspolaže prostorom knjižnice od 54 metra četvorna, čitaonice 1 od 20 metara, wc-a površine četiri metra, čitaonice 2 površine 46 metara i atrija od 62 metra.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin se opravdao obiteljskim problemima i nije sudjelovao u radu ove sjednice, tako da će najzanimljivija pitanja iz aktualnog sata, poput onog o sudbini marine na Luci, vijećnicima biti odgovorena pismenim putem.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here