Dani u vali: U Starom Gradu na Hvaru gostovalo 17 brodova s Murtera

0
3863

Povodom obilježavanja 2400 godina od utemeljenja Starog Grada na otoku Hvaru, u starogradskoj vali održana je manifestacija Dani u vali – Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine. Na festivalu su sudjelovali i brodovi s otoka Murtera, njih čak 17, točnije 12 iz Murtera i Betine i pet iz Jezera.

– Najdinamičnije je bilo na moru gdje su na održanoj regati tradicijskih brodova posade s našeg otoka bile jako uspješne. – ističe Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje, koja je i sama prisustvovala na ovogodišnjoj manifestaciji Dani u vali na Hvaru.

Kako doznajemo od sudionika, na festivalu su bile održane radionice za djecu, prezentirala se gradnja drvenih brodova, ribarskih alata, upriličile su se brojne izložbe i koncerti. U bogatom kulturno – umjetničkom programu svojim nastupom istakla se Hrvatska gradska glazba iz Staroga Grada i Faroski kantaduri koji su oduševili kako mnogobrojnu publiku tako i posjetitelje.

– Bilo je tu domaće spize koju su spremali vrhunski majstori od kužine. Program festivala bio je raznovrstan, a u njemu je sudjelovao i naš mladi kalafat Nikola Skračić. Nikola je posjetiteljima pokazao kako se rade brodovi na otoku Murteru, čime su isti bili prezadovoljni – dodaje Bilić za Rudinapress.

Na festivalu su pod svjetlima reflektora i veličanstvenog ugođaja potaknutog zvucima plesala jedra raznih tradicijskih brodova. Među ostalim bile su tu gajete, leuti, kaići, guci, batane, pasare, lađe, parance, kuteri, falkuše, ali i veliki jedrenjaci. Udruga Cronaves, organizator festivala, podijelila je i posebne zahvalnice svim udrugama koje su sudjelovale na festivalu kao čuvari tradicije i pomorske baštine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here