DIP poziva građane da izađu na izbore: Lovre Crvelin i Ivan Klarin već glasovali

0
7917
Lovre Crvelin glasovao je u Tisnom u Kinu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U sedam sati otvoreno je 6500 birališta na kojima će 3, 74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučiti o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu.

U kinu u Tisnom je oko devet sati glasovao kandidat Živog zida Lovre Crvelin.

– Očekujem veliku izlaznost na ove izbore. Vjerujem da će se građani danas pozabaviti politikom jer ona će se svakako njima baviti sljedeće četiri godine – rekao Crvelin.

U školi u Jezerima iza 9.30 glasovao je Ivan Klarin, SDP-ov kandidat na listi Narodne koalicije.

– Danas odlučujemo o svojoj sudbini. Očekujem da će građani izaći na izbore u velikom broju i da će reći što što misle – rekao je Klarin koji je na glasovanje došao sa suprugom Deanom.

Za 151 zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru natječe se oko 2.500 kandidata iz cijele Hrvatske, prosječno starih 47, 5 godina. Lovre Crvelin i Ivan Klarin jedini su kandidati s otoka Murtera i dvadesetak godina su mlađi od hrvatskog prosjeka.

Glasačko mjesto Ivana Klarina je u Jezerima u školi (Foto. Rudinapress/H. Pavić)
Glasačko mjesto Ivana Klarina je u Jezerima u školi (Foto. Rudinapress/H. Pavić)

Drugi su ovo parlamentarni izbori na kojima će birači koristiti preferencijski glas. Na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

“Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se i veća”, rekao je Hrvatin, pozivajući birače da budu svjesni svojih obveza i prava i da izađu na izbore.

Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here