Jeste li (ne)pismeni? Danas je Međunarodni dan pismenosti

0
1520

Započelo je dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti u Tisnom.

Naime, u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, jučer su knjižničarka Mirela Klarin i volonterka Sanja Barišin posjetile Dom za starije i nemoćne u Tisnom. Tamošnje korisnike doma razveselile su čitajući im knjige. Također, povodom Međunarodnog dana pismenosti jutros u 8 sati otvoren je Atrij palače Katunarić u Tisnom u kojem je sve spremno za obilježavanje ovog dana. Organizatori su obilježavanje ovog dana zamislili pod geslom “Dođite, pogledajte i ponesite sa sobom”.
“U Atriju palače Katunarić pripremljene su knjige za sve naše posjetitelje. Naime, knjižnica je prepuna knjiga, pogotovo onih novih, a pošto imamo dosta i duplih, odlučili smo organizirati ovaj događaj. Željeli smo našim posjetiteljima omogućiti da dođu, pogledaju knjige i ako im se koja svidi, da je ponesu sa sobom”, ističe Mirela Klarin, knjižničarka Narodne knjižnice i čitaonice Tisno.
Atrij palače Katunarić možete posjetiti danas, 8. rujna do 15 sati i odabrati knjigu za sebe.

Spomenimo, Međunarodni dan pismenosti UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnoga dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednoga dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini.

Potrebno je iskoristiti taj dan da bi se još jednom upozorilo na važnost pismenosti – kako osnovnih vještina pisanja i čitanja tako i svih drugih vrsta i dimenzija pismenosti. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se razina pismenosti, kako god se ona shvaća, u Republici Hrvatskoj povećala te kako bi ovaj temelj i preduvjet funkcioniranja i napredovanja u suvremenome društvu znanja uistinu obuhvaćao sve pojedince koji u tomu društvu žive.plakat

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here