Nikad bogatiji Dani latinskog idra

0
5085

Dani latinskog idra, spektar manifestacija koje se organiziraju u povodu regate Latinsko idro, nikada nisu bili bogatiji i brojniji što ove godine.

Program počinje već 8. rujna na blagdan Male Gospe, kada se tradicionalno održava svečana misa u crkvi Gospe od Gradine, ali i poslije podne predviđen je bogat sportsko-zabavni program. U 17 počinje mala (dječja) veslačka regata, u 17.30 ženska, a u 18.30 muška. Poslije svega posjetitelji će moći uživati u pjesmi klape Brodarica na Trgu Rudina.

Dani latinskog idra nastavljaju se već sutradan, u petak, plovidbom članova Udruge u Stari Grad na Hvaru gdje će biti sudionici obilježavanja 2400. obljetnice utemeljenja grada.

U ponedjeljak, 12. rujna, počinje gradnja komiške gundule na Čićvardelovu škveru. Članovi udruge Palagruža iz Komiže zajedno s mladim kalafatom Nikolom Skračićem Čićijem podučavat će murtersku djecu gradnji gundule. Zatim slijedi plovidba do Žuta, gdje će se u crkvi sv. Križa na Grbi u srijedu održati sveta misa.Latinsko2

Uz mnoge radionice, koncerte klasičnog, zabavnog i sakralnog karaktera, valja izdvojiti i brojna predavanja s projekcijama koja će se održati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u idućih mjesec dana. Započinje ih Luka Mudronja s „Plovidbama gajete Kurnatarice u 2016.“, nastavlja Zlatko Ružanović, biolog u NP-u Kornati, s „Anhijalinim jamama u Kornatima“, a završava Jelena Belamarić „Kornatskim živim morem“ sa slikama podmorja i osvrtom na ribanje i ribarsko prigovaranje. Predavačima se pridružuje i Marko Samardžija, profesor na Odsjeku kroatistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji će u četvrtak, 22. rujna, zainteresiranoj publici predstaviti svoj „Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik“.

Latinsko3

Ove godine će se u Danima latinskog idra prikazati i dva filma. Prvi je „Srce žene ili 24/1“, dokumentarno-igrani film Andrejke V. Skračić, a drugi „Pécheur de revés“, ili u prijevodu „Ribar koji lovi snove“, kratki francusko-hrvatski ljubavni film sniman na Kornatima. Dogodit će se i jedna izložba, i to na otvorenom, na Velikoj rivi. „Hrvatsku tradicijsku flotu u zaljevu Morbihan“ postavit će udruga Cronaves iz Splita.

Sama regata održat će se u nedjelju, 25. rujna, tradicionalno s početkom u 15 sati, a večer prije „Pod latinskin idrun“, smotra klapa na Staroj rivi, također jedan već tradicionalan sadržaj u Danima latinskog idra. Program neće završiti regatom već se nastavlja i dalje, sve do blagdana sv. Mihovila, zaštitnika murterske župe, kada se slavi i Dan Općine Murter-Kornati i kada će se dogoditi porinuće gundule, one koja se počela graditi na početku ovog teksta, te i regata gundula na gradskoj plaži Luke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here