Murter: Održana još jedna, peta po redu, ”Noć rimskog Colentuma”

0
2800

Pod svjetlom zvijezda i baklji, sinoć je prinesena žrtva paljenica rimskom bogu Neptunu.

Sve je započelo prije pet godina na inicijativu trojice entuzijasta; Šime Ježine, direktora Turističke zajednice Murter-Kornati, arheologinje Snježane Fernežir i Serđa Mioča, dramskog pisca i redatelja (”Oca Burnumskih ida”), uz sudjelovanje Djece Colentuma (polaznika murterske dječje dramske radionice), građana Murtera, kao i njihovih gostiju, koji iz godine u godinu dolaze u sve većem broju. Ne samo da dolaze kao gledatelji, već se samoinicijativno kostimiraju u rimske odore, i tako vizualno i estetski obogaćuju cijeli događaj, te i sami postaju sudionici.

Za mjesto održavanja ovog povijesno-mitološkog prikazanja odabrana je lokacija Gradina, arheološko nalazište iz liburnskog vremena, te rimska vila u njenom podnožju, na samom kraju negdašnje ”Rimske ulice” u neposrednoj blizini današnjeg Murtera.

Središnja atrakcija ovogodišnje ”Noći Colentuma” bila je dramska igra u kojoj je prinijeta žrtva paljenica bogu Neptunu, vladaru mora i gospodaru zemljotresa, kako bi Colentum poštedio smrtonosnih pošasti, povećanog plimnog uzdignuća, i naklono gledao na murterske brodove koji plove poznatim svijetom.

Uz pomoć najmudrije rimskih bogova i boginja, Minerve, sinoć su u Murteru djeca grada Colentuma odabrala za Neptuna dostojan žrtveni dar, liburnsku brodicu. Na koncu ”obreda”, zadovoljan darom, Neptun je uzeo Colentum pod svoje zaštitničko okrilje.

Radi sve većeg odziva domaćeg puka i gostiju-turista za sudjelovanjem na ovoj edukativno-turističkoj manifestaciji, najavljena je i sljedeća, šesta ”Noć Colentuma 2017.”, koja će, prema riječima organizatora biti ponudom najbogatija i najzanimljivija do sad.

Kako je sinoć bilo u Murteru fotogalerijom je zabilježio Igor Turčinov:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here