Noć Colentuma – večeras Murter priređuje antički spektakl

0
2335
Toni Turčinov bio je rimski cezar sve dok ga nisu izabrali za načelnika Općine Murter-Kornati (Foto: TZ Murter-Kornati)

Murter je bio atraktivan za život i zabavu još u vrijeme Liburna i Rimljana, kada je ovdje postojao grad Colentum. Kako su taj život i zabava izgledali prije nekoliko tisuća godina Murterini će pokušati dočarati večeras na autentičnoj lokaciji manifestacijom ‘Noć rimskog Colentuma’.

‘Noć Colentuma’ se odvija s početkom u 20 sati na djelomično istraženom arheološkom nalazištu, antičkoj Gradini, a ne kao prijašnjih godina u centru Murtera. Riječ je o lokaciji kod mjesnog groblja, iza INA-ine benzinske postaje i marine Hramina, odakle kreće povorka. Da ne bi bilo zabune oko lokacije, prije početka ‘Noći Colentuma’ dva konjanika u rimskim opravama po središtu Murtera će dijeliti letke i karte Colentuma.

Autor i redatelj manifestacije je šibenski kazalištarac Serđo Mioč, a za scenografiju i rekvizite se pobrinuo Murterin Vedranko Šikić Balara. Događaj organiziraju Turistička zajednica Murter-Kornati i Udruga ‘Argonauta’, a sudjeluju murterski ‘Žudije’, Djeca Colentuma, Kazališna udruga ‘Virko’ iz Šibenika i članovi murterskih udruga.Colentum (3)

Zenu glumu Nika Leho (Virko), Minervu Magdalena Rafaela Šikić (Jato – Murter). Na čelu povorke koja u 20 sati kreće od groblja prema Gradini bit će ”voditelj Žudija” s četiri vojnika, iza njih Djeca Colentuma također u dužnom dvoredu, a po sredini četiri dječaka nose na ”nosilima” o ramenu maketu liburnskog broda s jedrom. Na koncu službene povorke stupaju preostali vojnici (žudije), a iza njih rimski konjanici…  Večeras prinose žrtvu paljenicu bogu Plutonu, vladaru mora i podzemnog svijeta, kako bi Colentum poštedio smrtonosnih pošasti i plime te čuvao murterske brodove koji plove poznatim svijetom…

U fotogaleriji Igora Turčinova pogledajte kako je izgledala lanjska Noć Colentuma:  

noc_rimskog_colentuma_2016_B1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here