Bracere, logeri, stele… završena 4. ljetna škola male brodogradnje i 8. izložba starih brodova

0
4529
Studenti i predavači 4. škole male brodogradnje ispred Venere

Marko Bašić Bačvar po osmi je put na svom „Malom škveru“ u Murteru izložio stare hrvatske brodove.

Izložbom stogodišnjih bracera, logera, trabakula…, u svojoj prvotnoj namjeni teretnih brodova, a danas uglavnom u službi hrvatskog turizma, Bašić je i ove godine na svoj jedinstveni način ukazao cjelokupnoj javnosti na potrebu očuvanja drvene brodogradnje i malih brodogradilišta duž naše strane Jadrana.

Zbog bure koja je danima uporno puhala, izložba je ostala siromašnija za najmanje šest izložaka. Toliko je još uvijek plovećih stogodišnjaka najavilo dolazak, a onda ga u posljednji trenutak otkazalo zbog (ne)vremena. No i ovakva, pomalo krnja, izložba je ispunila svoju svrhu. Bašić je, kao pravi doktor za brodove, i ove godine što riječima, a što djelom, ukazao kako se za drvene brodove treba skrbiti kao za člana obitelji. Nije mu bilo teško nekoliko dana ranije dotegliti iz Kukljice jednu stelu imena Venera, koju je uredno smjestio na suhi vez u svome škveru kako bi poslužila kao model studentima na netom održanoj 4. ljetnoj školi male brodogradnje, kojoj će vrijedni kalafati na škveru pokušati vratiti dio starog sjaja.

Marina Vinici10

Uz nekoliko predavanja s projekcijama, koje su održali profesori sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, ujedno i predavači u Ljetnoj školi, brojni su posjetitelji mogli uživati i u bogatoj trpezi što ju je za njih priredio domaćin Marko. Za vrhunski ugođaj dodatno se pobrinula klapa Mirakul iz Vrpolja.

Izložbom starih brodova ujedno je završila i 4. ljetna škola male brodogradnje u organizaciji spomenutog škvera i Sveučilišta u Zagrebu i Splitu te CIMB-a, Centra za inovacije u maloj brodogradnji, koja se u Malom škveru održavala od 20. do 25. kolovoza. Devetoro studenata brodogradnje, strojarstva, arhitekture, pomorstva i industrijskog dizajna, nova su praktična znanja stjecali na spomenutoj steli Veneri.

– I škola i izložba u funkciji su ukazivanja svekolikoj javnosti na važnost pomorstva i zanata vezanih za brod i more te bogatstvo hrvatske pomorske baštine – uvjereno će profesor Izvor Grubišić, dugogodišnji predavač u Ljetnoj školi male brodogradnje i njezin voditelj.

Donosimo fotogaleriju sa zatvaranja ovogodišnje 8. izložbe starih brodova i 4. ljetne škola male brodogradnje: 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here