Prvi rođendan betinskog Muzeja

0
1224
Muzej betinske drvene brodogradnje (Foto: FB)

Muzej betinske drvene brodogradnje danas slavi svoj 1. rođendan. Današnjom rođendanskom proslavom ujedno i završavaju Dani male drvene brodogradnje u Betini.

– Večeras je prvi rođendan Muzeju betinske drvene brodogradnje. U protekloj godini Muzej je posjetilo preko 5000 posjetitelja. Ovog ljeta, točnije od svibnja, Muzej broji više od 2500 posjetitelja. U ljetnom programu organizirane su dječje radionice na kojima se okupljao velik broj djece, čak je znalo biti i 30 – 50 djece po radionici. Radionicama smo nastojali djeci približiti kulturu i običaje mjesta. – kaže Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Muzej je informativno mjesto na kojem možete doći učiti o tradicijskoj drvenoj brodogradnji. Tokom upravo održane 2. manifestacije Dani male drvene brodogradnje Muzej je u suradnji s partnerima organizirao interesantne radionice i predavanja za odrasle. Velik broj polaznika radionica bio je jako zadovoljan naučenim i izrazili su svoj interes za sličnim edukacijama i programima u budućnosti.

– Na jednoj od radionica djeca su oslikala crteže s motivima Betine koji se sad mogu naći u muzejskoj suvenirnici jer su grafički obrađeni dječji radovi i tiskane vesele razglednice. Muzej je također postao članom udruženja pomorskih muzeja Mediterana, sudjeluje i na značajnim strukovnim konferencijama, manifestacijama očuvanja kulturne baštine, tradicijskim regatama. – dodaje Bilić.

Na manifestaciji je održana i Smotra tradicijskih drvenih brodova koja je okupila 25 drvenih brodova raznih tipova građenih ili rekonstruiranih u betinskim brodogradilištima.

– Bio je tu veliki loger Argonaut koji nam je došao s gostima s festivala Garden, škuner Lirica iz Vodica na kojem se svakodnevno organiziraju jedrenja i izleti, brojni leuti, gajete, kaići, lađe, pasare, simpatični batel, a sudjelovao je i maleni brodić Sv. Frane izgrađen u Maloj školi brodogradnje u Betini 2014… Posade su se poslije Smotre družile na betinskom mulu uz glazbeni program i prigodnu zakusku te ojačali međusobno prijateljstvo. – s ponosom priča Mirela i dodaje – Danas slavimo 1. rođendan te pozivamo sve na čašicu prošeka i fetu torte!

Ne propustite doći!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here