Česi se kod Betine zabili u usidrenu jedrilicu – troje ili četvero ozlijeđenih

0
1884
Betina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Sinoć oko 22.30 sati kod Betine gliser češke zastave 50-ak metara od obale je udario u usidrenu neosvijetljenu slovensku jedrilicu bez posade. Gliser Ivana’ udario je u jedrilicu ‘Eva’ ispred restorana ‘Treva’. Ozlijeđeni su zbrinuti u Općoj bolnici Šibenik.

– Češka državljanka zadobila je teške tjelesne ozljede kao članica posade glisera koji je udario u neosvijetljenu jedrilicu usidrenu kod Murtera – javljaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dojavu o teškoj pomorskoj nesreći koja se dogodila pred ulazom u luku Betina na otoku Murteru dobili su 22.25 satu. U nesreći je teško ozlijeđena članica posade češkoga glisera dok je ostalih troje članova posade lakše ozlijeđeno. – Očevidom na poziciji nesreće djelatnici murterinske Ispostave Lučke kapetanije utvrdili su da se teška pomorska nesreća dogodila oko 22.20 sati kada je gliser naziva „Ivana“, češke zastave, dužine 5,5 metara pogonjen strojem snage 66 kW sa četiri člana posade, svi češki državljani od kojih je voditelj bio J.N. (63) koji je prilikom manevra prilaza betinskoj luci udario u neosvijetljenu jedrilicu naziva „Eva“, hrvatske zastave, dužine 11,93 metra, bez članova posade, u vlasništvu A.Č. (67), slovenski državljanin, a koja je u trenutku nesreće boravila na sidrištu u blizini betinske luke. Očevidci su o nesreći obavijestili ŽC 112 Šibenik te su odmah priskočili u pomoć unesrećenim članovima posade češkoga glisera i prevezli ih na obalu, odakle su ih ubrzo u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Šibenik, a prema prikupljenim podatcima jedna od članica posade, češka državljanka zbog težine ozljeda zadržana je na bolničkom liječenju u Šibeniku.

U tijeku je očevid o uzrocima ove pomorske nesreće koji zajednički provode djelatnici Lučke ispostave Murter i Lučke kapetanije Šibenik – kažu iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

A evo što o sudaru kaže Ministarstvi unutarnjih poslova, odnosno policija: ”Jučer, 9. kolovoza oko 22,30 sati kod Betine, 50-ak metara od obale, gliser češke zastave, kojim je upravljao 63-godišnji češki državljanin, je udario u usidrenu neosvijetljenu jedrilicu slovenske zastave. Tom prilikom teže su ozlijeđene 55-godišnjakinja  i 57-godišnjakinja, obadvije češke državljanke i zadržane su na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik, dok je 63-godišnjak lakše ozlijeđen.

Ovom prilikom nije došlo do onečišćenja mora, a danas tijekom dana slijedi daljnje postupanje”.

Kako ima ozlijeđenih, slučaj je preuzelo Državno odvjetništvo i naložilo policiji izvide i predistražne radnje.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here