Dan brganje još jednom pokazao da betinskoj fešti nema premca

0
7179
Jelena Rozga i Trg na moru prošlog ljeta(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zbog snažne bure sinoć u Betini nije održana regata u ženskom veslanju ‘Dlan&Veslo’, ali vremenske (ne)prilike nisu omele održavanje drugih programa najveće betinske fešte, 46. po redu Dana brganje.

Tisuće posjetitelja gostilo se specijalitetima od ribe i školjaka. Pekle su se srdele, tunjevina, lignje, kuhali rižoti, sipa sa slanutkom, hobotnica s krumpirom, korotanje i dagnje na buzaru… Ova je fešta ustanovljena u čast školjke kunjke, a ime je dobila po brganji – staroj alatki za vađenje školjaka iz mora. No, ove školjke koja se nekad potezanjem brganje po dnu mora lovila između Betine, Rata i Tisnog, ni ove godine nije bilo.

– A, to vam je tako. Izlov kunjki je sada zabranjen, a nekad su se za Dan brganje ekipe Betinjana sa svojim brodovima natjecale u izlovu. Na kraju bi se školjke vagale i bacale na veliku hrpu na rivi. Žene bi ih čistile, kuhale i dijelile ih besplatno, s tim da su svi koji su jeli morali kupiti litru domaćeg vina. Od ure popodne do kasno u noć trajalo je potezanje brganje, regata na vesla, glazba, fešta… – ispričao nam je Jadranko Pavić sa štanda Turističke zajednice.

Brganja
Brganja je danas muzejski eksponat (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Milutin Jakovčev (84) kaže da su kunjke nekada bile nezaobilazan obrok Betinjana. Kad se išlo u polje iz gajete ili kaića u more bi se topila brganja i vuklo ju se pomoć latinskog jedra. Ako nebi bilo vjetra, grozdovi školjaka su se vadili uz pomoć motke, kopišća. – Prije se živilo od kunjki. Svaki dan ih se jelo, kad bi išli kopati, naložila bi se vatra i samo bi se bacile na žeravu, a doma se spremalo na razne načine, na buzaru, s krumpirima, s paštom… To je bio jedan svakodnevni obrok težaka. A onda su 60-ih godina na brodove počeli stavljati motore, lovilo se puno, prodavalo restoranima i onda se zabranilo. Sada u moru baš i nema puno kunjki, ali ne zna se da li ih nema zato što su izlovljene ili ih nema baš zato jer ih nitko ne lovi. Ja osobno mislim da je to stradalo prirodno. Sada ih ima malo i ništa – kaže Jakovčev.

Milutin Jakovčev (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Milutin Jakovčev (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Betinjani se nadaju da će se populacija kunjaka oporaviti i da će je oni opet, pa makar i samo za Dan brganje, moći vaditi. Njihove goste, međutim, nije omelo što školjke koje su jeli pripremljene na buzaru nisu kunjke, nego obične dagnje. Uz grupu ‘Dišpet’, Jelenu Rogu i njen bend zabavljali su su se do kasno u noć.

Kako je Betina noćas izgledala, pogledajte u fotogaleriji:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here