Vada Godulica pobjednica Lantine – zbog tramontane od 25 čvorova samo 18 od 45 posada uspjelo završiti regatu

0
4736
Pobjednici prošlogodišnje 5. Lantine - posada Vade Godulice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Gajeta Vada Godulica MU 229 s kapetanom Nikom Papešom pobjednica je ukupnog poretka današnje, nikad uzbudljivije i neizvjesnije regate ‘Lantina’ u Jezerima.

– Šta da kažem? Dobar brod koji trpi vitar, dobro idro, novi jarbol, nova lantina i spretna ekipa. Ovo je bilo na granici mogućega. Uspjeh je bilo završiti regatu. Bez dobrog broda, znanja i spretnosti ovo se nije moglo odidriti – rekao nam je nakon uplovljavanja kapetan Vade Godulice Niko Papeša, višestruki prvak ovakvih regata na otoku Murteru i šire.

Za neke bi bilo bolje, kaže, da nisu ispolovili. – Nisam vidio što se događalo, jer su ostali puno iza nas, ali nije bilo dobro. Mnogo ih je moralo odustati – rekao je Papeš.

Vada Godulica u trenutku ulaska u cilj (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Vada Godulica u trenutku ulaska u cilj (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Gajeta Vada Godulica, registarske oznake MU 229 sagrađena je davne 1941. godine. Dužina joj je 6,10 metara, jarbol je visok sedam metara, a lantina deset. Jedro je 9,46 metara po lantini, točno 1,6 dužine broda. – Ništa ne bilo bez dobre ekipe – kaže kapetan Papeša. Uz njega je na brodu bila murtersko-betinska ekipa: Krešimir Papeša, Lucija Papeša, Jakov Lovrić i Siniša Mikin.

Druga u kategoriji gajeta bila je murterska Kurnatarica sa skiperom Matom Ježinom, a treća betinska Cvita MU 520 skipera Tomislava Jadrešića. Na cilj su došla samo po dva broda u kategorijama kajića i leuta. Među kajićima je prva bila Marinka MU 906 Jure Fržopa, a drugi je MU 175 Šime Lovrića. U kategoriji leuta pobjednik je Bažokić MU 8 Ive Šikića, a drugi Palma ŠB 4166 sa skiperom Đorđom Ljubom sa Zlarina.

Bažokić Ive Šikića je bio jabrži Leut (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Bažokić Ive Šikića je bio jabrži Leut (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Strašna tramontana od 25 čvorova, na momente i 30, prijetila je prekidom regate. Od 45 brodova koliko ih je bilo na startu do cilja je stiglo njih samo 18. To su bili nemogući uvjeti čak i za najbolje moreplovce. Osim broja onih koji su odustali, o uvjetima natjecanja možda najbolje govori da je ispao jedan od glavnih favorita, gajeta Sirotica MU 485. Njoj je kod otoka Maslinjaka pukla lantina – rekao nam je Nikša Pirjak iz ‘Južnje strane’, udruge koja je organizirala regatu.

– Unatoč svim poteškoćama, regata Lantina je više nego uspjela – rekao je Pirjak, pozivajući sve koji još nisu došli na jezersku rivu da se pridruže u fešti. U 20 sati je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, te slijedi fešta uz koncert klape Iskon na Trgu Jezerana. Organizator Lantine Jezera 2016. je Udruga Južnje strane, a pokrovitelji su Općina Tisno i Turistička zajednica mjesta Jezera.

Evo i galerije fotografija snimljenih s obale:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here