Murterskoj školi uručena dva nova računala – za normalno odvijanje informatičke nastave fali ih još devet

0
3544
Ravnatelj škole Edo Juraga prima donaciju od Marka Lepura, uz asistenciju načelnika Tonija Turčinova (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svaka treća hrvatska škola nema uvjeta za nastavu informatike, a murterski gospodarstvenici i općina potrudit će se da među takvima ne ostane i Osnovna škola Murterski škoji. Školi su danas donirana dva nova računala vrijedna 6200 kuna.

Ništa prirodnije da u informatičko obrazovanje ulažu oni čiji posao ima veze s informatikom, tako da je dva računala za OŠ Murterski škoji kupila Turistička agencija Adriagent, koja apartmane, sobe, izlete i druge turističke sadržaje u Murteru bukira preko internetskih portala srcedalmacije.com i heartofdalmatia.com.

– Želja nam je da lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo vratimo dio onoga što od nje dobijemo, a načelnik Općine Toni Turčinov nas je uputio na činjenicu da školi nedostaje računalna oprema. K tome, gostima koji preko nas dolaze u Murter svakako će biti drago da korištenjem naših usluga ujedno sudjeluju u jednoj ovakvoj akciji – rekao nam je Marko Lepur, vlasnik turističke agencije Adriagent i portala srcedalmacije.com.

– U našoj informatičkoj radionici imamo tek devet računala koja koliko-toliko zadovoljavaju standarde održavanja nastave, te četiri posve zastarjela. Za normalno provođenje informatičkog programa trebalo bi nam bar 20 suvremenih računala. Daleko smo sad od tog broja, ali ova vrijedna donacija nas ipak ohrabruje. Nadam se da će se i drugi povesti za primjerom Marka Lepura i njegove agencije – rekao je ravnatelj Osnovne škole Murterski škoji Edo Juraga.

– Saznanje da Osnovna škola nema računala čak ni u informatičkom kabinetu nas je iznenadilo i posramilo. Svjesni smo da bez informatičkih znanja naša djeca neće biti sposobna ni za daljnje obrazovanje ni za tržište rada, zbog čega smo Marku Lepuru preporučili da svoju želju da se oduži zajednici realizira upravo kroz kupnju računala za našu školu – rekao je načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, ujedno pozivajući sve ostale uspješne murterske gospodarstvenike da slijede ovaj primjer i kupe po jedno ili dva računala, koliko si tko može priuštiti.
Prije Marka Lepura i njegove agencije, odnosno lani, dva računala je školi već kupila Marina Hramina. Radi se o lijepom primjeru društveno odgovornog poslovanja, koji u Murteru još uvijek nije dovoljno razvijen. Društveno odgovorno poslovanje je ono u kojem neka tvrtka, iznad svojih poreznih davanja i drugih zakonom propisanih obaveza, investira u brigu za okoliš i društvo, donirajući nevladine udruge, institucije, sudjelujući u raznim društvenim i humanitarnim akcijama…
Marko Lepur ističe kako se njegova agencija obvezala da će donacijama u sličnom iznosu doprinositi društvenom razvoju Murtera kroz pet godina, te je uvjeren da će se na taj način izdvojiti od mora dugih tvrtki i velikih turističkih internetskih portala koji od Murtera očekuju samo profit, ne razmišljajući o potrebama društva u koje šalju svoje goste.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here