Šampion magarećih utrki operirao tumor – hoće li se Miško oporaviti do Međunarodne trke tovarov?

1
3413
Nekoliko sati nakon operacije - Miško i Marina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovogodišnja 11. po redu Međunarodna utrka magaraca u Tisnom se održava u srijedu 10. kolovoza. No, magarac koji je na svojim leđima na tron svjetskog šampionata prošle godine donio Slovačku, pretprošle Nizozemsku, a pretpretprošle Bosnu i Hercegovinu, ne osjeća se dobro.

Dr. Zdravko Zorica iz Veterinarske ambulante Vodice u utorak je šampionu uklonio tumor na mošnjama, te se Miško oporavlja na farmi Seoskog gospodarstva Banovi dvori u Tišnjanskoj dubravi. – Operacija je prošla dobro, postoperativni tijek je, kaže doktor, uredan, ali tek treba vidjeti kako će na kraju sve ispasti. Trenutno je bezvoljan, miran i povučen, što je suprotno od njegovog karaktera. Svejedno, nadam se da će vratiti snagu i da će i ovo ljeto odnijeti titulu šampiona – rekao nam je Damir Vodanov Ban, vlasnik konobe Banovi dvori koji se o Mišku skrbi i trenira ga posljednjih pet godina, tijekom kojih ovaj magarac osvaja prva mjesta ne samo na Međunarodnoj utrci magaraca u Tisnom, nego na utrkama u Pirovcu i u Tribunju.

Ova operacija nije potresla samo Miška, nego i njegovog magarećeg sudruga Sivka, Damira Bana i cijelu njegovu obitelj.  – Od ove godine ćemo inzistirati da jahači budu obazriviji. Iako možda ne izgleda tako, to je jedna nježna i krhka beštija koju treba dobro paziti i malo nježnije jahati. Osim toga, neću dopustiti da mu se na utrkama nadijevaju neka druga imena. Svake godine u Pirovcu, Tribunju i Tisnom pobijedi Miško, a ispada da je pobijedio neki Roben, Ezel, Vatra, Popaj… Toga više nema. Pa valjda i Miško ima pravo na svoje ime – rekao nam je Damir Vodanov.

Miško i Sivko (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Miško i Sivko snimljeni u utorak na farmi konobe Banovi dvori u Dubravi kod Tisna (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

O magarcima Mišku i Sivku, osim Damira, brine se i njegova 16.godišnja kći Marina. Ona, za razliku od oca, šampione i jaše. – Upravo treniram Sivka, mirnog, dobrog i poslušnog magarca koji je po karakteru sušta suprotnost razigranom i temperamentnom Mišku. Sivko je možda sporiji, ali s njim se lakše dogovoriti i sigurnije je da će te čitavog donijeti do cilja – priča Marina, prisjećajući se kako su Miško i Sivko na nekim utrkama u cilj stizali jedan iza drugoga.

Istina, Miško je nešto najbrže što je kela ili magarica donijela na svijet, ali ni Sivko nije za baciti. – Ako, ne dao Bog, Miško bude imao problema sa zdravljem, Sivko zbog svoje dobrote sigurno ima potencijala postati šampion – rekla je Marina.

Bude li s Miškom sve u redu, moguće je da će ga na utrkama jahati baš Marina, s kojom se dobro poznaje i slaže, a sve iz razloga da ga se tijekom oporavka poštedi stresa.

Miška treneri i jahači moraju usporavati - na leđima Miška je Nizozemka Fabienne koja ga je 2014. godine nazvala Robben (Foto: H. Pavić)
Miška treneri i jahači moraju usporavati – na leđima Miška je Nizozemka Fabienne koja ga je 2014. godine nazvala Robben (Foto: H. Pavić)
Miško ili Robben u trenucima slave (Foto: H. Pavić)
Miško ili Robben u trenucima slave (Foto: H. Pavić)
Za dobrim se tovarom prašina diže i kad stoji u mistu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Za dobrim se tovarom prašina diže i kad stoji u mistu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Marina i Miško (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Marina i Miško (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Marina na leđima Sivka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Marina na leđima Sivka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

 

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here