Murterini konačno očistili Slanicu: ‘Bolje i sada nego da su ostale zmije, štakori, komarice i smeće’

0
8921
Akcija čišćenja Slanice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Draga između tobogana i parkirališta na plaži Slanica u Murteru već duže vrijeme izaziva negodovanje Murterina i njihovih gostiju. Jedan od najatraktivnih dijelova otoka godinama je okovan smećem i korovom. Murterini su danas odlučili promijeniti tu ružnu sliku.

– Riječ je o simboličnoj akciji svih nas koji djelujemo na Slanici i oko nje. Ovo je jedna od najljepših i najpoznatijih plaža ne samo na otoku nego i u cijeloj Hrvatskoj, a ovaj dio ulaza na plažu je katastrofalan. Murter i Slanica zaslužuju bolje – rekao nam je načelnik Općine Muretr-Kornati Toni Turčinov.

Iako se radi o parcelama koje pripadaju hotelu Colentum i privatnim vlasnicima, Općina se odlučila na akciju kao da se radi o javnom prostoru. – Ovakvom akcijom smo samo željeli pokazati da se zajednički može. Bit će možda negodovanja ljudi, prije svega iznajmljivača, jer je već počela sezona, ali to ranije jednostavno nismo stigli. Sada smo uspjeli postići dogovor s vlasnicima parcela i krenuli smo. Istina, nije lijepo da među kupačima idu kamioni i da im remetimo mir kosilicama i pilama, ali bilo bi još gore da smo ostavili zmije, štakore, komarice i svo ovo smeće – rekao je Turčinov koji se akciji pridružio osobno s motornom pilom.

Načelnik Turčinov sa svojom Sihlovkom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Načelnik Turčinov sa svojom Sihlovkom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U akciji sudjeluju Općina, Komunalno poduzeće ‘Murtela’, Dobrovoljno vatrogasno društvo Murter, Poljoprivredna zadruga Kornati, Turistička zajednica i pojedinci zainteresirani da Slanica izgleda bolje.  – Ovaj prostor namjeravamo dogodine uzeti u najam od privatnih valsnika, osmisliti ga, urediti i staviti u funkciju plaže. Možda staviti suncobrane, obnoviti stolnoteniske terene, igralište za odbojku, zog za balote, urediti možda mini golf… Namjera i plan postoje, treba još postići dogovor – kaže Turčinov.

No, načelnik Turčinov nije se zadržao do kraja radne akcije.

– Riječ je o mom simboličnom sudjelovanju. Uvijek se nastojim pridružiti ljudima gdje god se nešto radi, ali u podne imamo satanak u Regionalnoj razvojnoj agenciji, na kojem ćemo nastojati dogovoriti suradnju i strategiju Općine Murter-Kornati za pristup fondovima Europske unije. Potrebe našeg prostora su velike i imamo ideja koje je potrebno operacionalizirati i početi pripremati dokumentaciju – rekao je Turčinov.

Evo kako je igledala akcija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here